MERS virüsü nedir ve MERS nasıl bulaşır?

Son günlerde Türkiye'de görülmeye başlanan MERS virüsü nedir, peki MERS virüsüne bulaştığınızı nasıl anlarsınız, İşte MERS ile bilmeniz gereken herşey

MERS virüsü nedir ve MERS nasıl bulaşır?
21 Ekim 2014 Salı 16:51 tarihinde eklendi.
MERS VİRÜSÜ NEDİR?
 
Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.
 
MERS virüsüne enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır.

MERS vakaları Suudi Arabistan’da hızla artarken, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya, İtalya ve Tunus’ta da görüldüğü bildirildi.Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada MERS ‘e bağlı ölüm sayısı 33 e ulaştı. 28 i Suudi Arabistan’da yaşandı.MERS virüsü, SARS’a neden olan virüsün de içinde bulunduğu coronavirüs ailesine mensup.

MERS nasıl anlaşılır?

MERS virüsünün en büyük özelliği grip gibi seyretmesidir, bu nedenle en başta kişinin MERS virüsüne enfekte olduğunun anlaşılması zordur. Daha sonra bu grip ağırlaşarak zatureye dönebilir.

Ne yazık ki MERS virüsüne karşı şu anda bir aşı veya tedavi yoktur. En büyük tehlike ise MERS virüsünün solunum yoluyla yayılmasıdır.

Uzmanlar MERS virüsüne karşı maske ile dolaşılmasını tavsiye ediyor, Suudi Arabistan'da hızla artan vakalar, hac'dan dönen kişilerde şu aralar sıkça görülüyor. En başta Ebola şüphesi ile tedavi altına alınan hastaların MERS virüsüne enfekte olduğu anlaşılıyor.

MERS virüsüne karşı mutlaka kişisel hijyene de çok önem verilmesi gerekiyor, uzmanlar ellerin bol bol yıkanması, toplu taşıma ve kalabalık yerlerde mümkün ise bir maske takılması konusunda uyarıyor.