Mersin'de saldırgan kaplumbağa alarmı

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Narlukuyu beldesinde pazar günü 9 kişiyi ısırdığı iddia edilen Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağaları için araştırma ekibi geldi.

Mersinde saldırgan kaplumbağa alarmı
28 Ağustos 2013 Çarşamba 18:11 tarihinde eklendi, 1.597 kez okundu.


Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi Alanında Yüksek Lisans öğrencisi Sinem Cihan ve Orman ve Su Orman Bakanlığı ekipleri, olay yerinde incelemelerde bulundular. Öncelikle halkın ve ısırılan kişilerin görüşlerine başvuran ekip, daha sonra kaplumbağaları incelemek için denizde dalış yaptı. İnsanı görünce sürekli kaçan Caretta canetta cinsi kaplumbağanın deniz içinde fotoğrafları çekildi. Herhangi saldırganlık belirtisi görülmeyen kaplumbağanın neden saldırdığı araştırılıyor.

"HER YIL BİRLİKTE DENİZDE YÜZERDİK"

Pazar günü denizde yüzerken birden bire carettanın saldırdığını iddia eden Rabia Kamer durumu şu cümlelerle anlattı: “Yaram büyük, geçmedi kaç gündür. Açık yaram yok ama yine de geçmedi morardı şişti. Normal her zamanki gibi, kaç yıldır biz buraya geliyoruz. Her zaman ki gibi yüzüyordum. Bir anda hissettim saldırdığını, o an zaten panikledim, aslında yüzmeyi iyi bilirim ama o an panikle korkuyla yüzmeyi de başaramadım, eğer akrabamız Mehmet amca olmasaydı. Ya boğulur ölürdüm ya da hayvanın ısırıklarıyla ölürdüm. Çok şükür kurtulduk, ama burada çocuklarım, yeğenlerimiz var.”

Saldırı uğrayan Rabia Kamer’i suya atlayarak kurtaran Mehmet Yaylacıoğlu, “Önce bayana saldırdı. Haberimiz yoktu, tam ısırdığında çığlık atınca kızcağız nerdeyse gidiyordu. Telaştan o anda onu tutayım derken benim bacağıma vurdu. Ben kızları aldım. Hayvan vuruyordu, bende cevap verdim, belki beni de ısıracaktı.” dedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi Alanında Yüksek Lisans öğrencisi Sinem Cihan şunları söyledi: “Biz de bugün aldık haberini. Bir süredir insanlara saldıranlık gösterdiğini ve bir tanesinin buraya bağlı bir şekilde insanlar tarafından tutulduğu haberi geldi.

Onun üzerine olay yerine geldik. İlk geldiğimde 3 tane Caretta carettayı bir arada görme imkânım oldu. İkisi küçük, bir tanesi büyük, ergindi. Nisan–mayıs aylarındaki çiftleşme döneminden sonra bir sezonda 3 kere yumurtlamaya çıkar anaç bireyler. Ve bu bölgeleri de beslenme bölgeleri olarak kullanırlar genelde. Balıkçıların çok fazla ölü balıkla beslediklerini görüyoruz. Hayvanlar artık direkt insanlar tarafından beslenmeye alıştılar. İnsanlara gelmelerinin sebebi beslenme olabilir.

Genel özellik olarak bir saldırı göstermezler insanlara karşı. Dişleri yoktur. Gagaları çok kuvvetlidir. Gagalarını açıp yakalayıp parçalamak için kullanırlar. Yani insanlara bu amaçla yaklaşıyor olsalardı zaten sorunlar çok daha büyük korkutucu olurdu. Yani kaplumbağanın da bir sorunu olabilir. Benim girdiğimde şu ana kadar 3 farklı Caretta caretta gördüm. 3'ü de sağlıklı görünüyorlardı. İnsanları öldürmek için yaralamak için yaklaştıklarını düşünmüyorum. Muhtemelen yakınındaki bir besini aramış.”


CİHAN