Mersin'de tarihi eser operasyonu

Mersin'in Mut İlçesinde Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda 350 parça tarihi eser ele geçirildi.

16 Aralık 2013 Pazartesi 18:20 tarihinde eklendi.

Jandarma ekipleri Mut'ta çeşitli sit alanları ve eski yerleşim alanlarında kazı yaparak, tarihi eser niteliği olan objeleri para karşılığında satmak isteyen şahısların olduğu yönünde aldıkları ihbarı değerlendirdi. Jandarma ekipleri Sarıkavak köyünde 3 kişiyi takibe aldı.

Şahısların evlerinde yapılan aramada 350 adet tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen objelerin Silifke Müze Müdürlüğü arkeologlarının yaptığı araştırmada Helenistik, Klikya, Roma ve İslami dönemlere ait sikke, yüzük, kemer tokası, bilezik parçası, ok uçları, kolye uçları, halka ve çeşitli şekillerde tarihi eser özelliği taşıdığı tespit edildi. Gözaltına alınan 3 kişi adliyeye sevk edildi.

Toroslar'da gerçekleştirilen bir başka tarihi eser operasyonunda ise jandarma ekipleri Dalakderesi köyü civarında devriye görevi yaptıkları sırada 2 araç içerisindeki dört şahsın hareketlerinden şüphelendi.
Şahısların bulunduğu bölgede yapılan aramada, tarihi eser bulmak amacıyla kayalık alanda, bir metrekare genişliğinde ve yarım metre derinliğinde bir çukur açarak kazı yaptıkları tespit edildi. Şahısların yanlarında getirdikleri izinsiz kazı yapmak amacıyla kullanılan bakır tel, pil, elektrik kablosu, kazma, kürek ve çekiç ele geçirildi.

Şahısların bölgede roma dönemine ait tarihi eser bulmak amacıyla kazı yaptıkları belirlenerek kazı malzemeleri birlikte gözaltına alındı.


CİHAN