Metal işçilerinden miting

Bursa'da Türk Metal Sendikası Üyeleri, Toplu İş Sözleşmesi'nde mutabakat sağlanamaması nedeniyle fabrika önündeki gösterilerden sonra miting düzenledi.

17 Nisan 2013 Çarşamba 20:39 tarihinde eklendi, 1.338 kez okundu.

 


İlk mitingi Bursa'da başlattıklarını söyleyen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, dayatmalara karşı olduklarını belirterek, "Bu durum bizim için onur sözleşmesidir. Mayıs ayından itibaren her gün meydanlarda olacağız. Metal işçileri meydanları tutmaya hazır olun" dedi.
 
Türkiye genelinde 115 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi'nde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Türk Metal Sendikası'na geçtiğimiz haftalardaki eylemlerinin ardından merkez Osmangazi İlçesi Kent Meydanı'nda miting düzenledi.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 3 haftadır Trakya'dan başlayarak, Çorlu, Çerkezköy, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Gölcük'te işyerlerini gezdiğini söyledi. Bursa'da da cumaya kadar fabrika ziyaretleri gerçekleştireceğini dile getiren Kavlak, "Metal işçisi tarih yazıyor. Çelik yumruğunu masaya vuruyor. Kavganın meraklısı değiliz, barıştan huzurdan yanayız" diye konuştu.
 
Türkiye ekonomisinin rekor üstüne rekor kırdığını söyleyen Kavlak, "Patronların keyfi yerinde. En büyük 50 şirketin 27'si bizim işkollarımızdan oluşuyor. Metal sektöründe kar patlaması yaşanıyor. Peki bizim durumumuz ne? İşçinin reel ücreti yerinde sayıyor. Kiminde geriye gidiyor. Biz bu durum karşısında mutsusuz, huzursuzuz, gerginiz, krizdeyiz. Sadece ekonomik krizde değil sinir krizindeyiz" dedi. 
 
2013 İŞÇİ YILI OLSUN 
 
Adaletsizliğe karşı olduklarını ifade eden Kavlak, ağır çalışma koşullarına karşı seslerini çıkardıklarını kaydetti. Tofaş, Ford Otosan, Oyak Renault gibi firmaların şampiyonluklar yaşadıklarını söyleyen Kavlak, "Patronlar tabiki iş, aş, ekmek alsın, ama birazda insana yatırım yapsınlar. 2013 bizim yılımız olsun. Fazlasıyla hak ediyoruz. sektör patronlarına sesleniyorum. 2013 işçi yılı olursa işletmeler yılı da olur. İşçi yılı olmazsa kimsenin yılı olmaz" diye konuştu. 
 
MEYDANLARI TUTMAYA HAZIR OLUN 
 
Toplu İş Sözleşmesi'nin 115 bin işçiyi ilgilendirdiğini ifade eden Kavlak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fedakarlık yaptık. Sıra onlarda ancak bunlar sadece kardan yanalar.

Böyle sözleşmeden el sıkışarak kalkamayız. Bedel ödemeye hazırız, hazırlıklıyız. Toplu sözleşme arabulucuda. En iyisi karşılıklı olanı. Dayatmalara hayır dediğimizden masadan kalktık. Bu bizim için onur meselesidir. Mayıs ayından itibaren hergün meydanlarda olacağız. Meydanları tutmaya metal işçileri hazır olun. Caddelerde sel gibi olmaya hazır olun."
 
Kavlak'ın konuşması sırasında meydanda bulunan işçilerin sloganları dikkat çekti. İşçiler, 'Öl de ölelim, vur de vuralım', 'Ekmeğe uzanan eller kırılsın', 'İş, ekmek, yoksa barış da yok', 'Direne direne kazanacağız' şeklinde slogan attılar.

DHA