Metallica oldu Loutallica

Lou Reed ve Metallica'nın ya da yeni lakaplarıyla 'Loutallica'nın albümleri 'Lulu' bu hafta dünyayla aynı anda Türkiye'de de piyasaya çıktı

Metallica oldu Loutallica
04 Kasım 2011 Cuma 10:53 tarihinde eklendi, 1.375 kez okundu.

 

Lou Reed ve Metallica’nın, yani ‘Loutallica’nın albümleri ‘Lulu’, Universal etiketiyle bu hafta Türkiye’de de yayımlandı. Albüm, ismini Alman dışavurumcu yazar Frank Wedenkind’in oyunlarından alıyor. 40 yıllık efsane Lou Reed ve albümleri 100 milyon üzerinde satış yapan Metallica, ‘Lulu’da insan ruhunun karanlık labirentlerini konu ediniyor. 
 
Merakla beklenen albümün raflardaki yerini bulmasından önce ekiple konuşan şanslı dergilerden biri de ünlü müzik dergisi Mojo’ydu. Röportajda, Metallica’nın gitaristi Kirk Hammet, Lou Reed ile çalışmanın alışılmışın dışında bir deneyim olduğunu söylüyor: “Lou spontane çalışmayı seven ve şarkılarını olabilecek en saf haliyle koruyan bir sanatçı. Beraber çalışırken Lou, bizim tam aksimize o şarkının üzerini bir daha değişiklik yapmamak üzere kapatıyor. Biz ise aylarca tekrar tekrar dönüp üstünden geçiyoruz. Aslında çalışma biçimimiz birbirine tamamen zıt” diyor. James Hetfield de Hammet’la bu konuda hemfikir: “Lou Reed ile kayda girdiğimizde ilk kopyadan sonra bakıyoruz ki aslında kayıt istediğimiz gibi, güzel olmuş. Ama her şey mükemmel olmalı şeklindeki takıntımız sebebiyle kaydı tekrarlamak istiyoruz. İşte o zaman Lou yüzüme bakıp ‘o şarkıyı tekrar söylemem’ diyor. Onun bu davranışı, bizim de teknik olarak mükemmel şarkı yaratma isteğimizi geri plana atıyor ve içinde bulunduğumuz anda olmamızı, hislerimize yönelmemizi sağlıyor.” 
 
İlk beraberlik 2009’da 
Lou Reed ile Metallica, ilk kez 2009’da Rock and Roll Hall of Fame’in 25. yıl konserinde beraber sahne aldılar. Hetfield, bu konserden önce, Lou Reed’in aksi ve geçimsiz biri olduğunu düşündüklerini söylüyor. Ama sonrasında Reed’le çalışmanın o kadar da zor olmadığını ve beraber başka işler de yapmak istediklerini fark etmişler. Lou Reed, Metallica’ya, beraber bir albüm yapmayı bu konserden sonra önermiş ve grup hemen kabul etmiş. 
 
Albümle ilgili ilk fikir, Lou Reed’in şarkılarının Metallica’ya daha yakın bir tarzda yeniden yorumlanması olmuş. Ancak, daha sonra Lou Reed stüdyoya gelip çok başka bir öneride bulunmuş, Alman oyun yazarı Wededkind’ın ‘Lulu Oyunları’ adıyla anılan eserleri ‘Dünyanın Ruhu’ ve ‘Pandora’nın Kutusu’ndan yola çıkarak yazdığı şarkılardan bir albüm oluşturabilecekleri fikrini getirmiş. 
 
Metallica’nın davulcusu Lars Ulrich ve James Hetfield, Lou Reed’in öneri olarak sunduğu eserler üzerinde çalışmak üzere stüdyoya kapandıklarında, çok keyifli bir materyalle karşılaşmışlar. 
 
Lou Reed ise bu sırada New York’ta biraz da tedirgin bir şekilde gruba sunduğu önerinin nasıl tepkiler alacağını beklediğini anlatıyor. “Bu işten vazgeçmek için birçok nedenim vardı. Tanıdığım hemen herkes bana eğer müzik kariyerimi bitirmek istiyorsam bu albümü yapmaya hemen başlayabileceğimi söylüyorlardı. Öte yandan ben uzun yıllardır zaten çok da göz önünde bulunmamaya, büyük konserlere çıkmamaya karar vermiştim. Bu proje kariyerimde güzel bir nokta olabilirdi” sözleriyle anlatıyor. 
 
Lou Reed ‘Lulu’ yu güç ve hassasiyetin enteresan karışımı olarak nitelendiriyor. Sert adamların yarattığı ince bir eser. James Hetfield ise yıllardır kendilerini dinleyen insanların bu albümü önyargısız ve gerçekten samimi bir biçimde değerlendirmesini istiyor. Hetfield, ‘Lulu’ için “Kendi özgür iradenizle, hiçbir yoruma kafa yormaksızın, nasıl olduğunu önceden tahmin etmeye çalışmadan, önyargısız olarak albümü açın. Sadece dinlemeye başlayın ve duyduğunuz müziğin sizi nerelere götürdüğüne, ne hissettirdiğine bir bakın. Bu albümün bizi götürdüğü güzel yerler var, umarım siz de bize katılırsınız.”