Mevlana'nın evi müze olacak

Araştırmacı yazar Mehmet Ali Uz ve Muhammed Doğan'ın çalışmaları sonucu Hz. Mevlana'nın evi ve medresesinin (Molla Atik Medresesi) nerede olduğu yaklaşık 2011 yılında ortaya çıkmıştı.

Mevlananın evi müze olacak
27 Ağustos 2014 Çarşamba 16:58 tarihinde eklendi.

Molla Atik Medresesi’nin bulunduğu yere müze yapımına karar verildi ve arsada bulunan binanın yıkım işlemleri başladı.

Yaklaşık 3 yıl önce Mevlana’nın evi ve medresesinin yeri araştırmacılar tarafından tespit edildi. Araştırma sonucunda Molla Atik Medresesi’nin Konya’da 916 ada, 57 parselde bulunduğu anlaşıldı. Söz konusu arsada Büyükkoyuncu Hizmet Vakfı’na ait bina yer alıyordu. Sabah Dershanesi Ahmet Sağır Şubesi olarak hizmet veren bina için Büyükşehir Belediyesi ile Sabah Dershanesi arasında bir protokol yapıldı. Belediye ile dershane arasında yapılan takas sonrası Sabah Dershanesi Ahmet Sağır Şubesi, Zindankale mevkiine taşındı ve Kılıçaslan Şubesi olarak eğitim vermeye başladı. Takas sonrası dershanenin Ahmet Sağır Şubesi’nin bulunduğu binanın mülkiyeti ise belediyeye devredildi. Mevlana’nın evi ve medresesinin bulunduğu yerde müze yapmayı planlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, mülkiyetini devraldığı binanın yıkım işlemlerine başladı.

Sabah Dershanesi Kılıçaslan Şubesi Müdürü Necmettin Taze, daha önce hizmet verdikleri Sabah Dershanesi Ahmet Sağır Şubesi’nin Mevlana’nın evi olarak tespit edildiğini hatırlattı. Söz konusu alana yapılacak müzenin Konya ve ülkenin turizmine yapacağı katkıları göz önünde bulundurarak Konya Büyükşehir Belediyesi ile bina takası yaptıklarını dile getirdi. Takas sonucu, Ahmet Sağır Şubesi’ni, belediyenin gösterdiği Zindankale mevkiindeki binaya taşıdıklarını açıkladı.

SABAH DERSHANESİ YIKILMIYOR

Bazı gazetelerde, yıkılan binanın Sabah Dershanesi’ymiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çeken Necmettin Taze, binanın mülkiyetinin artık Konya Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu, dolayısıyla belediyenin kendi binasını yıkmış olduğunu vurguladı. Necmettin Taze şunları söyledi: "Konya’nın en büyük dershane binası olarak eğitim hizmetine devam eden Sabah Dershanesi Ahmet Sağır Şubesinin bulunduğu yer Hz. Mevlana’nın yaşadığı ev olduğu tespit edilmiştir. Dershane binası iken bile turist rehberleri tarafından binamıza otobüslerle turistler ziyarete getirilerek, bölge büyük ilgi görmüştür. Bu tespitten sonra buraya Mevlana ile ilgili yapılacak bir müzenin Konya ve ülke turizmine yapacağı olumlu katkılar düşünülerek yaklaşık 4 yıl önce Konya Büyükşehir Belediyesi ile dershanemiz arasında bir anlaşma yapılmıştır. Yapılan anlaşma gereği kurumumuz ülke menfaatine sağlayacağı faydayı düşünerek şubemizi Büyükşehir Belediyesinin tarafımıza verdiği başka bir bina ile değiş- tokuş yapmıştır. Ahmet Sağır şubemizi geçen eğitim öğretim yılından beri Mareşal İlköğretim Okulu arkası, Zindankale katlı otoparkı bitişiğine taşımış bulunmaktayız. Sabah Dershanesi bu yeni binasında Kılıçaslan Şubesi olarak hizmet vermektedir." 


CİHAN