Mevlana'nın gecesinde sessiz buluşma

Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu Şeb-i Arus’ta buluştu. Erdoğan’ın istememesi nedeniyle törende ilk kez protokol konuşmaları yapılmadı. Törende Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun tokalaşmaması dikkati çekti

Mevlananın gecesinde sessiz buluşma
18 Aralık 2012 Salı 08:58 tarihinde eklendi.

Mevlana’nın 739. vuslat yıldönümü anma törenleri dün akşam Mevlana Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene Başbakan Erdoğan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile birlikte geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Erdoğan’ın arkasından salona girdi. İkilinin salonda yerlerine geçerken tokalaşmadığı, uzaktan selamlaştığı görüldü. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise son dakika katılmaktan vazgeçmişti. Törene ayrıca, Tacik bakanlar Hamrokhom Zarifi, Rustam Mengliev, Kasim Kasimov, Gul Sherali, Mirzoshokhrukh Asrori, Kosova Dışleri Bakanı Enver Hoxhaj, Ak Parti Konya milletvekilleri, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, ÖSYM Başkanı Ali Demir, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Yılmaz Özkaya da katıldı.

 
‘Ruhuna uymuyor’
Anma törenlerinde bu sene bir ilk de yaşandı. Her sene yapılan protokol konuşmaları bu sene Erdoğan’ın istememesi nedeniyle ilk defa yapılmadı. Erdoğan’ın, protokol konuşmalarının kaldırılmasını istediği ve “Törenlerin ruhuna uymuyor. Dünyanın dört bir yanından herkes Konya’ya Hz. Mevlana’yı görmek için oraya geliyor. Bizim konuşmamıza gerek yok. Biz de konuşmayalım, dinleyelim” dediği öğrenildi. Anma töreninde sadece Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek selamlama konuşması yaptı.
 
Kılıçdaroğlu’nun ise son ana kadar konuşmak istediği öğrenildi. Törenler başlayınca Kılıçdaroğlu, twitter aracılığıyla Konya ile ilgili şu mesajları paylaştı: “’Dünyada sevgiye dair ne varsa ben orada varım, savaşa dair ne varsa ben orada yokum’” diyen Mevlana’nın yolunda Konya’dayız. Vuslatın yıldönümünde insanlığın, hoşgörünün, evrensel değerlerin temsilcisi Mevlana’yı anıyoruz. Doğum günümde sevginin başkentinde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”
 
Tören Ahmet Özhan’ın musiki ziyafetiyle başladı. Daha sonra Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sema gösterisi yaptı. Tören dua ve Fatiha ile son buldu.
 
İLK KEZ PROTOKOL KONUŞMALARI İPTAL
Şeb-i Arus törenlerinde her yıl yaklaşık 1 saat süren protokol konuşmaları ise bu yıl ilk kez iptal edildi. Sadece ev sahibi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek konuşma yaptı.
Tören, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Sanat Türk Müziği Topluluğu solitsti Ahmet Özhan'ın konseriyle başladı. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, sema gösterisi yaptı.

Milliyet