Mevlana'nın Konya'ya gelişi canlandırıldı

Mevlana'nın ailesiyle birlikte Karaman'dan, Konya'ya göç etmesinin 785'inci yıl dönümü nedeniyle, kentte temsili karşılama töreni düzenlendi.

Mevlananın Konyaya gelişi canlandırıldı
03 Mayıs 2013 Cuma 20:11 tarihinde eklendi, 1.651 kez okundu.

Mevlana Müzesi önünde gerçekleştirilen törende Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Mevlana'nın ve ailesinin Konya'ya gelişini temsili olarak canlandırdı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende deve üzerinde gelen Mevlana ve Babası Bahaeddin Veled, dönemin Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından karşılandı. Karşılama törenin ardından Mevlana'nın mezarı başında dua edildi. Törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın heybesinde sevgi, muhabbet, barış ve kardeşlik taşıyarak Konya'ya geldiğini söyledi.

Mevlana'nın Konya'nın sevgi ve muhabbet diyarı olmasında katkı sağladığını vurgulayan Başkan Akyürek, bu tür törenleri düzenlemekteki amaçlarının turistik ve ticari değil, insanlığı ve tüm dünyayı aydınlatan Mevlana'nın fikir ve öğretilerini tüm dünyaya ulaştırmak olduğunu kaydetti.Düzenlenen karşılama törenin ardından Konya'ya yeni bir Mevlana Müzesi yapılması ve mevcut Mevlana Müzesi ile çevresindeki düzenlemeler için Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandı.

Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesi, Suriye'nin başkenti Şam'dan Anadolu'ya geçtikten sonra, önce Erzincan'da, ardından da Karaman'da konakladı. 7 yıl Karaman'da kalan Mevlana'nın babası Muhammed Bahaeddin Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın, daveti üzerine 1228 yılında Konya'ya göç etti.


DHA