Mevsimlik işçilerin çileli yolculuğu başladı

Güneydoğu’nun kanayan yarası ‘işsizlik’ sebebiyle binlerce ailenin Batı’ya göçü başladı. Diyarbakır, Batman ve Şırnak’tan yola çıkan binlerce ailenin ‘mevsimlik göçünün’ ilk seferi yapıldı.

Mevsimlik işçilerin çileli yolculuğu başladı
01 Ağustos 2014 Cuma 16:28 tarihinde eklendi.
Karadeniz’deki fındık bahçelerinde günlük 20 TL’ye çalışacak işçilere CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da eşlik etti. 
 
Mevsimlik işçilerle Diyarbakır’dan trene binen Tanrıkulu, işçilerin gittikleri yerlerde kimi zaman ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. Tanrıkulu, “Başbakan 2008 yılında Diyarbakır’da GAP Eylem Planı’nı 4 yılda bitireceğinin sözünü verdi. Bu planın şu ana kadar sadece yüzde 20’sini tamamladılar. Eğer söz verdikleri gibi sulama kanallarını tamamlasalardı bugün bu kadar insan yollara düşmeyecekti.” dedi.
 
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan tren garı her yıl tekrarlanan işçi göçüne ev sahipliği yapıyor. Kadın erkek, yaşlı, çocuk binlerce kişi, günlerce sürecek çileli yolculuğa çıkıyor. Kimi Sakarya’ya, kimi Ordu’ya gidiyor, bir tencere, iki bidon turşu ve birkaç çuval malzemeyle. Yaklaşık 3 ay fındık ya da pamuk toplayıp tekrar memleketlerinin yolunu tutacaklar. Tarla sahipleriyle değil, aracılarla anlaşıyorlar. 
 
HEPSİ YALAN
 
Ailecek yola çıkan Diyarbakırlı Fırat Anlı, “Günlük 30 TL’ye anlaştık. 4 TL aracıya 6 TL ise yola vereceğiz. Bize kalıyor 20 TL. Kavurucu güneşin altında çalışmaya gidiyoruz.” dedi. Daha önce üç kez fındık ve pamuk toplamaya gittiğini anlatan Anlı, “Orada kaç gün kalacağımız belli değil. Şartlar çok zor. Çalıştığımız yerlerde yılan, domuz gibi her türlü tehlike var. Burada iş güç yok. Hep barış süreci, çözüm süreci gelecek diyorlar. İş verilecek diyorlar. Yok hepsi yalan.” ifadelerini kullandı. 
 
Her yıl tekrarlanan göç manzarasına bu sene CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da eşlik etti. Yol boyunca işçilerin dertlerini, taleplerini dinleyecek olan Tanrıkulu, kaplamlı bir rapor hazırlayarak Meclis’e sunacak. Garda gazetecilere açıklama yapan Tanrıkulu, “Gittikleri yerlerde büyük bir ayrımcılığa tabi tutuluyorlar. Büyük sorunları var. Bu sorunlara dikkat çekmek için onlarla birlikte Ankara’ya kadar seyahat edeceğim. Amacımız bu sorunların çözümü için Meclis’te bir komisyon kurulmasını sağlamak. TBMM bugüne kadar mevsimlik işçilerin sorunlarıyla ilgili bir araştırma komisyonu kurmamış. 24 saat sürecek yolculuk boyunca onların sorunlarını dinleyeceğim. Amacım sorunlarıyla ilgili Türkiye kamuoyunu bilgilendirmek.” diye konuştu.
 
İŞÇİLER AKTARMA ÇİLESİNDEN KURTARILMALI 
 
Devlet Demiryolları'nın mevsimlik işçiler için özel seferler düzenlemesi gerektiğini anlatan Tanrıkulu, “Bu işçiler Ankara’ya kadar direk gidecek. Oradan aktarmalı olarak İstanbul’a ya da başka illere geçecekler. Devlet Demiryolları'nın özellikle bu duruma göre özel seferler koyması gerekiyor. Maalesef Ankara’ya kadar banliyö daha sonra aktarmalı olarak gidecekler.” dedi.
 
BAŞBAKAN SÖZÜNÜ TUTMADI 
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Güneydoğu’daki işsizlik sorununa çözüm gtirmesi beklenen GAP Eylem Planı’nın Başbakan Erdoğan tarafından 2008 yılında açıkladığını hatırlattı. Erdoğan’ın, planın 4 yılda bitirilmesi konusunda söz verdiğini anlatan Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman sulama kanalları yani bu işçilerin çalışabileceği alanlar, sulu tarım olan yerler için bitirme oranı yüzde 12’iydi. Aradan 4 yıl geçti ve bu oran bugün yüzde 20’lerde. Yani bitirme sözünü tutmadı. İnsanlara memleketlerinde çalışma koşullarını oluşturmamız gerekiyor. Bu sorunu seyahat ettirerek çözemeyiz. İktidar olursak bunlarla ilgili yerinde çözümler yapacağız.”