'Mezhepçi politikalar terörist örgütlere ortam yaratıyor'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'ta yaşanan krize ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmadan sonra, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ta Maliki hükümetinin mezhepçi ve ayrımcı politikalarının terörist örgütlere ortam yarattığını söyledi.

Mezhepçi politikalar terörist örgütlere ortam yaratıyor
20 Eylül 2014 Cumartesi 10:32 tarihinde eklendi.
BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Irak ve Suriye'de yapılması gerekenler konusunda düşüncelerini açıkça paylaştığını anlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye ve Irak'ı bir bütün olarak görülmesi gerektiğini her vesile ile vurguluyoruz. Her iki tarafa da siyasi istikrar ve barış gelmediği sürece, burada kalıcı bir barış ve istikrar olmaz, vurguluyoruz. Suriye'de yaşananlar göz ardı edilirse Irak'ta bugün karşı karşıya olunan sıkıntılara kalıcı çözüm bulunamaz. Suriye rejimi radikalizmi himaye ediyor. Suriye rejiminin mezhepçilik ve etnik ayrımcılığa dayanan politikası bölgede istikrarsızlığı tetikleyerek tehdit oluşturuyor. Şam rejimi ayakta durduğu sürece ne bölgede ne de Suriye'de istikrar sağlanamaz" dedi.
Siyasi olarak nasıl Irak'ta yeni bir hükümet kurulduysa, Suriye'de de Esad rejiminin gitmesi gerektiğini savunan Çavuşoğlu, Suriye'de de yeni, kapsayıcı bir yönetimin gelmesi gerektiğini, bölgede istikrar ve güvenin sağlanmasının Cenevre Bildirisi temelinde bir diplomatik çözümle olabileceğini anlattı.
 
IRAK ORDUSU YENİDEN YAPILANDIRILMALI
 
Irak ordusunun da yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Bunun da sebebi belli, Maliki'nin yönetiminde, mezhepçi bir yönetimde Irak ordusu da maalesef bu yönde yapılandırıldı. Tüm Irak halkını kapsayıcı bir yapılanma olması lazım. Diğer taraftan insani boyutları var. Bugün Türkiye'de 1.2 milyon Suriyeli mültecinin yanında, son zamanlarda gelen 38 bin civarında Yezidi için ayrı kamp kurduk. Türkiye'ye sadece dün IŞİD'den kaçan 10 binden fazla Suriyeli Kürt sığındı. Bu sayının giderek arttğını görüyoruz. Türkiye Birleşmiş Milletler gibi hareket ediyor. Artık BM'nin harekete geçmesi lazım" diye konuştu.
Ülkede yaşanan sorunları çözmek için sık sık uluslararası toplantılar yaptıklarını ancak bunun Iraklıların günlük yaşamına yansımadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu nedenle Irak halkının uluslararası topluma güveni yitirme riskiyle de karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.
 
Irak'ta çözüme ulaşmak için tüm tarafların politik sürece ve karar alma organlarına katılabilmeleri gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu yönde atılmış ilk adım olan yeni Hükümeti bekleyen önemli sorunlar olduğuna değindi.
 
Irak'taki krizin insani boyutuna da değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin krizin başından bu yana gelen yardımı yaptığını, yerlerinden edilenler için 35 bin kişilik üç kamp kurulmakta olduğunu söyledi.