Mezuniyet töreni 'Gezi' protestosuna döndü

Mezun olacak öğrenciler, "Her yer Taksim, her yer direniş" yazılı pankart açtı. Kimileri alkışladı, kimileri tepki gösterdi.

Mezuniyet töreni Gezi protestosuna döndü
21 Haziran 2013 Cuma 09:02 tarihinde eklendi, 1.392 kez okundu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) 5 bin öğrenci için düzenlediği mezuniyet töreni 'Gezi Parkı' protestosuna dönüştü. Resmi geçit sırasında öğrencilerin açtıkları "Her Yer Taksim, Her Yer Direniş' yazılı pankart tribünlerin bir bölümü tarafından alkışlanırken, bazı kişilerin de yuhalaması nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı.
 
ÇOMÜ, 2012-2013 eğitim öğretim yılı sonunda olan hak kazanan 5 bin öğrencisi için Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda mezuniyet töreni düzenledi. Törene, mezun olan 5 bin cübbeli öğrenci ile birlikte protokol üyeleri ve çocuklarının mezuniyet sevincine ortak olmak için tribünlerde yerine alan 15 bin vatandaş katıldı. Stad tribünlerinin tıklım tıklım dolduğu mezuniyet töreni, akademik personel ve mezun olan öğrencilerin resmi geçit töreniyle coşkulu bir şekilde başladı. Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'in de bulunduğu şeref tribünü önünden geçen öğrencilerden bir grubu, bir anda "Her Yer Taksim Her Yer Direniş" yazılı pankart açıp slogan atmaya başladı. 
 
Stad içinde yürüyerek pankart ve sloganlar atarak tribünleri selamlayan 'Gezi' eylemcisi mezun öğrencilere tribünlerin büyük bölümünden alkış ve karşı sloganlarla destek geldi. Ancak öğrencilerin bu protestosunu bazı kişiler yuhalayınca ortalık bir anda gerildi. 
 
Protestocu öğrenciler maraton tribünü önüne geldiğinde mezuniyet töreninden sorumlu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu, öğrencilerin elindeki pankartı almak için müdahale etti. Cerrahoğlu'nun öğrencilere yönelik hareketi, maraton tribünündeki vatandaşların bir bölümünden tepki gördü. Tribünlerden yuhalama sesleri yükseldi. Araya giren diğer görevliler Cerrahoğlu'nu olay yerinden uzaklaştırdı. Protestocu öğrenciler, diğer öğrencilerin resmi geçit töreni bitinceye kadar, yüzlerini maraton tribününe dönüp açtıkları pankartla birlikte "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganı atarak tepkilerini sürdürdü. Resmi geçit törenini tamamlayan öğrencilerden bir bölümü protestocu öğrencilere katılarak destek verdi.
 
Mezuniyet töreninde tüm ilgi protestocu öğrencilere yönelince bu kez devreye Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Gülendam ile Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar girdi. Protestonun yapıldığı yere gelerek öğrencilerle görüşen iki rektör yardımcısı, 5 dakika süren ikna çabasının ardından öğrencilerin protestolarını sona erdirmelerini sağladı. Resmi geçit töreninin sona ermesinin ardından mezuniyet töreni, Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ile başladı. Mehteran bölüğünün gösterisinin ardından Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner bir konuşma yaptı. Tören, 5 bin öğrencinin keplerini havaya fırlatmasıyla sona erdi.

DHA