MHK-AÜ işbirliği protokolü imzalandı

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, hakem eğitimi ile değerlendirme metotlarını içeren ve ortak proje geliştirmeyi öngören protokolü törenle imzaladı.

13 Mayıs 2013 Pazartesi 23:15 tarihinde eklendi.

 

TFF'nin İstinye'deki binasında gerçekleştirilen imza törenine Başkan Demirören ile Rektör Aydın'ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fethi Heper, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, Genel Sekreter Prof. Dr. Emre Alkin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür ve Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Güven Sevil katıldı.
 
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Türk hakemlerin Avrupa'da ilk üçe girecek başarıya ulaştığını belirterek, "Anadolu Üniversitesi ile yürüteceğimiz bu işbirliği, hakemlerimizin bu başarısının devamı için oldukça önemli. Avrupa'da ilk kez uygulanan bu işbirliğiyle; hakemliğin meslek olmasının da önünü açtığımızı düşünüyorum. 81 ilde bulunan hakem adaylarına eşit eğitim fırsatı sunuyoruz. Emeği geçenlere bir kez daha şahsım, federasyonum ve Türk futbolu adına teşekkür ediyorum." dedi.
 
AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ise, TFF ile yürütecekleri işbirliğinin Türk futbolunda yeni bir sayfanın açılması anlamına geldiğini anlatarak, "Hakemliğin meslek olması adına bir çığır açtık. İşbirliği sayesinde futbolcuların eğitimi ve idarecilerin eğitiminin de önümüzdeki yıllarda bu şekilde gerçekleştirilebileceğine inanıyorum. Spor alt yapısının gelişimi de deneyimlerimizin paylaşılmasıyla ancak mümkün olabilir. İnanıyorum ki, bu işbirliği Avrupa ülkelerine de örnek olacaktır." şeklinde konuştu.
 
TFF Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fethi Heper ve MHK Başkanı Zekeriya Alp de, işbirliği sayesinde maçlarda kalitenin yükseleceğine ve uygulamanın diğer spor branşlarına da örnek olacağına inandıklarını ifade ettiler.
 
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
 
Yürürlüğe giren protokol ile birlikte Anadolu Üniversitesi tarafından yıl içinde en fazla üç defa "Futbol Hakemliği Sertifika Programı" düzenlenecek. Her ilden hakem adayı olmak isteyenler, MHK eğitimcileri ve AÜ uzmanlarınca hazırlanan materyaller dışında, AÜ TV stüdyolarında anlatılarak kaydedilecek ve internet ortamında yayınlanacak dersleri takip edecek. 
 
Standart hakemlik öğreniminin sağlanacağı 14 haftalık dönem sonunda, AÜ tarafından 81 ilde yapılacak sınavlar ile sertifika almaya hak kazananlar belirlenecek. Sertifika sahipleri, hakem olabilmek için TFF tarafından belirlenen tarihlerde İl Hakem Kurulları'na başvuracak. İl Hakem Kurulları, ihtiyaç dahilinde, mevcut talimatlara uygun, atletik testlerde başarılı olan kişileri "aday hakem" statüsünde hakemliğe başlatacak.

CİHAN