Mide yanması neden olur?

Bazılarımızın hayatını zehir eden mide yanmasının nedeni nedir? Hangi yöntemlerle mide yanması geçer? Mide yanmasına karşı hangi yiyecekler tüketilmelidir?

Mide yanması neden olur?
25 Nisan 2014 Cuma 22:33 tarihinde eklendi, 1.087 kez okundu.
Mide yanması, midede bulunan asidin yemek borusu ve gırtlak seviyesine ulaşması sonucunda oluşan yanma hissidir. Bu rahatsızlık midesi hassas kişilerde yoğun olarak görülür. Yanmanın şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. 
 
Mide yanması neden olur?
 
Mide asidinin görevi tüketilen besinleri parçalamaktır. Mide ile yemek borusu arasında da bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık, tüketilen besinlerin ve diğer maddelerin yemek borusuna ve gırtlağa ulaşmasını engeller. Fakat alınan bazı besinler bu kapakçığın gevşemesine neden olur. Gevşeyen kapakçık sayesinde mide asidi seviyesi yükselir ve yanma hissi gerçekleşir. 
 
Mide yanmasını tetikleyen yiyecekler nelerdir?
 
Midesi hassas olan kişilerin beslenmelerine oldukça dikkat etmeleri gerekir. Bol yağ ile kızartılmış ve baharatlı yiyecek tüketenler eğer midesi hassas ise şiddetli yanma yaşayabilir. Bunun yanı sıra çok fazla alkol, asitli içecekler, kahve, çay ve sigara tüketenlerde de ortaya çıkabilir. Mide yanmasına sebep olan diğer yiyecekler şöyle sıralanabilir; 
 
Biber
Domates
Soğan
Nane
Çikolata
Meyvelerin kabukları 
Kavrulmuş fındık, fıstık gibi kuruyemişler
Turşu
 
Mide yanmasında ne yapılmalıdır?
 
Şiddetli mide yanması yaşayan kişiler uzman bir hekim eşliğinde, endoskopi yöntemi ile midenin ne derece hassas olduğu ya da yara oluşup oluşmadığını kontrol ettirmelidir. Her hastalıkta olduğu gibi doktor incelemesi mide yanmasında da etkilidir. Bu kontrol ile kişinin midesinin hangi yiyeceklere daha hassas olduğu tespit edilir. Doktor gerek görürse ilaç tedavi uygular ve diyet listesi hazırlar. 
 
Mide yanmasında evde neler yapılabilir?
 
Ara ara görülen ve çok şiddetli olmayan mide yanmalarında genellikle emme tablet ya da şurup kullanılır. Bunun yanı sıra ılık şekerli su mide yanmasına iyi gelmektedir. Mide yanması yaşayan kişiler 1 çay bardağı ılık suya 3-4 küp şeker atarak karışımını hazırlayabilir. Soğuk olmayan süt ve süt besinleri de mide asidini etkisizleştirerek yanma hissini ortadan kaldırabilir. Eğer sık sık ve şiddetli mide yanması yaşıyorsanız muhakkak uzman bir hekime görünmeniz gerekmektedir. Çünkü mide yanması uzun yıllar yaşandığı zaman ülsere (mide yarasına) dönüşebilir. 
 
Mide yanması yaşayan kişiler nasıl yiyecekler tüketmelidir?
 
Eğer sık sık bu durum ile karşılaşıyorsanız kızarmış, fast-food ve hazır yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Yemeklerde bol baharat kullanımdan da kaçınmalısınız. Eğer sık meyve ve sebze tüketiyorsanız, kabuğunu soyarak tüketmeniz önerilir. Kavrulmuş fındık da mide yanmasını tetiklemektedir. Bunun yanı sıra alkol, asitli içecekler, kahve ve demli çay mide asidinin oluşmasından etken olarak görülür.