Mide Yanmasına Ne İyi Gelir

Her yaş grubunda karşılaşılan problemlerden birisi olan mide yanmasının asıl sebebi mide asitlerinin aşırı salgılanmasıdır.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir
03 Aralık 2017 Pazar 16:24 tarihinde eklendi, 1.884 kez okundu.

Her yaş grubunda karşılaşılan problemlerden birisi olan mide yanmasının asıl sebebi mide asitlerinin aşırı salgılanmasıdır. Mide yanmaları yemeklerden sonra ortaya çıkıyorsa bu yanmalara sebep olan besinlerin belirlenerek tüketiminden uzak durulmasında fayda vardır. Bir çok insanı etkileyen ve günlük yaşam kalitemizi düşüren mide yanmaları yediğimiz besinlere dikkat ettiğimiz taktirde rahatsızların en aza düşmesini sağlar.
 

Bazı kronik hastalıklar, sindirim sistemimizi zorlayan besinlerin tüketimi, yiyeceklerin iyice çiğnenmeden yutulması ve hızlı yemek yemek, ağır yemekler tüketmek, gıda alerjileri, bakteriyel enfeksiyonlar, mide ülseri, safra kesesi hastalıkları ve stres gibi etkenler  mide yanmalarının artmasına neden olacaktır. Domates, soğan, sarımsak, baharatlar, kızartmalar mide yanmalarını artırabilir.Peki mide yanmasına ne iyi gelir?

 

·       Mide yanmalarının giderilmesinde bol bol su tüketebilirsiniz.

·       Aşırı sıcak ve aşırı soğuk içeceklerin tüketimi önerilmemektedir.

·       Rezene mide asitlerinin dengelenmesini sağlar. Rezene tohumları ile hazırlayacağınız çayı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bir bardak suyun içerisine bir miktar rezene tohumu atarak çayı kaynatabilirsiniz ve daha sonra soğumaya bırakarak tüketebilirsiniz. Rezene tohumu aynı zamanda mide ekşimelerinin de giderilmesinde etkili olacaktır.

·       Nanenin mide sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Taze nane yapraklarını çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi çayını hazırlayarak da tüketebilirsiniz. Bir bardak suyun içerisine ekleyeceğiniz birkaç yaprak naneyi yarım saat kadar bekleterek içebilirsiniz.

·       Midenin en büyük dostu olan zencefil mide yanmalarında da büyük etki göstermektedir. Taze zencefil midede oluşan fazla asitleri emerek yanmaya neden olan sinirlerin yatışmasını sağlar. Yarım yemek kaşığı kadar zencefili küçük parçalara keserek bir bardak suyun içerinde demlenmeye bırakarak ılıdıktan sonra içebilirsiniz.

·       Bir çay kaşığı kadar elma sirkesini bir bardak suyun içerisine koyup içmek midedeki asitlerin yükselmesini engelleyecektir. Bu karışımı tüketirken yemeklerden önce uygulamak daha faydalı olacaktır. Ve elma sirkesi kullanmanızda fayda vardır.

·       Yemeklerden sonra sakız çiğnemek mide asitini azaltacaktır ve sindirim sisteminizi rahatlatacaktır.

·       Bir iki yudum kadar süt içmek midenizin rahatlamasını sağlayacaktır. Yalnız mide ülseri rahatsızlığı bulunan kişilerin uzun süreli tüketimi önerilmemektedir.

·       Bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağı su içerisinde eriterek içmek midedeki hidroklorik asitinin etkisini azaltarak mide yanmalarını azaltacaktır.

·       Kekik çayı tüketimi sindirim sisteminin kolaylaşmasını sağlayarak rahatlamaya yardımcı olacaktır.

·       Kafeinli ve gazlı içecekler mide yanmasını artırabilir. Midenizde yanma sağlayabilecek kahve, yeşil çay, kola, soda gibi içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.

·       Hayvansal yağ içeren yani doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulması gerekmektedir.

·       Uyku ile yemek arasında en az 2 saat kadar zaman dilimi bırakılması gerekmektedir. Uzamanlar yatmadan önce yemek yemenin mide problemlerine direk olarak etkisi olduğunu belirtmektedirler.

·       Mide yanmalarına açık havada yürüyüşler yaparak ve nefes egzersizleri ile de fayda sağlamak mümkündür.

·       Aloe vera suyunun gastrointestinal sistem inflamasyonlarını azaltıcı etkisi vardır. Daha etkili olabilmesi için yemeklerden önce alabilirsiniz. Sadece mide yanmalarının değil ishal ve karın ağrılarının da tedavisinde etkisi bulunmaktadır.