Midyat'ta Yezidi Kültür Evi açıldı

Mardin'in Midyat İlçesi'nde, Yezidi vatandaşların yaşadığı Güven Köyü'nde yapımı tamamlanan ve Midyat'ın ünlü Nahit Katori taşından yaptırılan 2 katlı 'Kasra Bacıne Kültür ve Konuk Evi', düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kürtçe, Almanca, İngilizce ve Belçika dillerinde, 'Hoşgeldiniz' yazılan kültür evinin açılışını, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Mardin Milletvekili Süryani Erol Dora, Mardin Vali Yardımcısı Selim Palamut, Yezidi, Hristiyan ve Müslüman din adamları birlikte yaptı.

Midyatta Yezidi Kültür Evi açıldı
14 Ağustos 2013 Çarşamba 23:27 tarihinde eklendi.
Bölgede hüküm süren terör ve şiddet olayları nedeniyle Avrupa'ya göç eden Yezidi vatandaşların yaşadığı Midyat İlçesi'ne Bağlı Güven Köyü'nde Yezidi vatandaşlar tarafından yaptırılan 2 katlı 'Kasra Bacıne Kültür ve Konuk Evi', düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine, BDP Milletvekilleri Süryani Erol Dora ve Altan Tan, Mardin Vali Yardımcısı Selim Palamut, Midyat Kaymakam Vekili ve Ömerli Kaymakamı Tekin Erdemir, Irak Kürt Bölgesel Hükümeti Yezidi Temsilcisi Hayri Bozani, Almanya Sol Parti eski Milletvekili Midyatlı Yezidi Ali Atalan, Yezidi, Hristiyan ve Müslüman din adamları ile çok sayıda davetli katıldı.
 
YEZİDİLER DE BU TOPRAKLARIN EN KADİM İNANÇLARINDAN BİRİDİR
 
Kültür evi organizatörü ve Almanya Sol Parti eski Milletvekili, Yezidi Ali Atalan, Yezidiler'in tarihinde buna benzer bir kültür evi açılış töreninin bulunmadığını belirterek, "Bugün olduğu gibi bürokratından, siyasetçisine, işadamından kanaat önderine, herkesimden insanın katılımına da hiç şahit olunmamıştır.

Bu kültür evinin açılışı ve siz değerli insanların bu açılışta bulunması yeni bir sürecin başlangıcı anlamını taşıyor bizim için. Yezidiler'e umut veriyor, onları sevindiriyor. Bu durum Yezidiler'in gerçekten de kendi ülkelerine dönüş sürecini hızlandıracaktır. Bu ülkede, bu topraklardan bir çiçek eksikti. İşte Süryaniler gibi, diğer inanç toplulukları gibi Yezidiler de bu toprakların en kadim inançlarından, en kadim topluluklarından bir tanesidir. Bu topluluğun buralardan gitmesi, büyük bir insanlık ayıbı olacaktı.

Yezidiler'in tekrar kendi ülkelerine dönüşü, kendi topraklarına yerleşmek isteme iradeleri ve bu yönlü çalışmaları, herkesçe teşvik görmelidir. Yezidiler başlatılan sürece tam destek vermektedir. Bu çözümün aynı zamanda Yezidiler için de özgürlük, eşitlik, adalet getireceğini ümit ediyoruz. Bir ülkede barış olmadı mı, istikrar olmadı mı, demokrasi olmadı mı hiçbir topluluk rahat edemez" dedi.
 
VALİ YARDIMCISI: FARKLI KÜLTÜRLER BİZE GÜÇ VERİYOR
 
Mardin Vali Yardımcısı Selim Palamut ise, bölgede yaşayan farklı kültürlerin yaşıyor olmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Bu bina için tüm masrafları burada ve yurt dışında bulunan değerli Bacın (Güven) Köylüleri karşılamışlar. Biz her zaman diyoruz ki; Mardin dinler şehri, kültürlerin şehri. Burada birçok kültürümüz var. Bu kültürlerin olması bizlere güç veriyor.

Bu kültürlerin yaşaması için de biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Bu kültürler bizim zenginliklerimiz. Herkesin bu kültürleri gelecek nesillere aktarması için bu gibi kültür evlerini inşasında, kültürlerinin devamı noktasında, güzel çalışmalar olarak önümüzde durmaktadır. Yeni nesillere bu kültürlerin aktarılabilmesi için bu gibi yerlere ihtiyacımız var. Bu güzel eserin ortaya çıkmasında emeği geçen Bacın Köylüleri'ne, burada bulunan ve yurt dışında bulunanlara teşekkür ediyorum" dedi.

TARİHİ SÜREÇTE ANAVATANLARINI TERKETMEK ZORUNDA KALDILAR
 
Açılışta son olarak konuşan BDP'nin Süryani asıllı Mardin Milletvekili Erol Dora da, kültür evinin Yezidi kültürü ve inancının yaşatılması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Mezopotamya bölgesinde çok önemli bir renk olan Yezidiler'in sayılarının çok azaldığına dikkat çeken Dora, "Bizler senelerdir birlikte yaşadığımız Yezidi vatandaşlarımız, kardeşlerimiz maalesef tarihi süreç içerisinde kendi anavatanlarını terk etmek durumunda kalmışlardır.

Aynı zamanda nasıl ki Süryani vatandaşlarımızın sayısı azaldığı gibi Yezidi kardeşlerimizin de sayıları çok azalmış bulunmaktadır. O açıdan burada bu kültür evinin açılmasını biz tarihi bir adım olarak değerlendiriyoruz ve önemsiyoruz. Tekrar Yezidi kültürünün, inancının esas anavatanı olan tekrar burada yeşermesi ve tekrar komşu halklarla birlikte, kardeşlik duyguları içinde yaşamasını biz temenni ediyoruz." 

DHA