Migros hisselerinde 16.5 milyon TL'lik vurgun

Yabancı yatırımcıların Migros hisselerinde büyük bir vurgun yaptıkları ortaya çıktı

Migros hisselerinde 16.5 milyon TLlik vurgun
25 Aralık 2012 Salı 15:27 tarihinde eklendi.

 

Citibank takasına göre yabancılar 5 Aralık’ta Migros’ta alıma başladı ve 12 Aralık’a kadar 5.5 milyon adet hisse aldı. 13 Aralık’ta FT’de, ‘Wal-Mart, Migros için 4 milyar doları gözden çıkardı’ haberi çıktı. Yabancı bu haberin ardından aldığı tüm hisseleri yerliye sattı, 16.5 milyon TL’yi de cebe indirdi.
 
Geçmiş yıllarda kronik hale gelen ekonomik krizlerin yanında tahta kapatmaları çok sayıda küçük yatırımcının borsadan uzaklamasına neden oldu. İMKB, SPK ve Aracı Kuruluşlar Birliği önderliğinde başlatılan Halka arz seferberliği ile borsaya küsen yatırımcıların yeniden kazanılması hedeflendi. Ancak başarısız halka arzların yanında büyük hisselerde yaşanan bazı fiyat hareketleri maalesef küçük yatırımcıyı borsadan uzak durma konusunda haklı çıkarıyor.
 
Vatan Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre geçtiğimiz günlerde Migros hisselerinde yaşanan hareketler bunun en somut örneği. Aylardır 19-20 TL aralığında hareket eden Migros hisseleri 5 Aralık’tan itibaren hareketlenmeye başlıyor. Hisselerdeki alım ağırlıklı hareket 12 Aralık’a kadar sürüyor. Ve 13 Aralık’ta ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, Migros’la ilgili ‘bombayı’ patlattı: “ABD’li perakende devi Wal-Mart, Migros’a talip oldu.” Haberin içinde hisselerin seyri açısından çok önemli bir detay da yer alıyordu. Habere göre Wal-Mart, Migros için 4 milyar doları gözden çıkarmıştı.
 
Peki, 4 milyar dolar neden bu kadar önemli?
 
Çünkü borsadaki hisse fiyatına göre Migros’un değeri 2 milyar dolar. Yani Wal-Mart, Migros’a şu anki değerinin 2 katı para vermeye razı. Böylece olunca da hisseler haber sonrasında uçuşa geçiyor ve 13 Aralık’ta 24.60 TL’ye kadar çıkıyor. Yerli yatırımcı, FT’nin haberine göre Wal-Mart’ın iki katı fiyat vermeyi planladığı hisselerde alım yaparken her ne hikmetse yabancılar satış yapıyor. Hisselerde bu hareketler olurken akşam saatlerinde Migros’tan gelen açıklama, görüşmeleri ne doğruluyor ne de yalanlıyor.
 
13 Aralık’ı 22 TL’den kapatan Migros hisselerinde satış baskısı bir gün sonra da sürüyor ve hisseler 21.15 TL’ye kadar iniyor.
 
Migros hisselerindeki takas verilerine bakıldığında hisselerdeki bu hareketin arkasında nasıl bir oyun olduğu ortaya çıkıyor. 5 Aralık-12 Aralık tarihleri arasında Citibank’ın takasındaki Migros hisselerinde 5.5 milyon adetlik artış oluyor. FT’deki haberin yayınlandığı gün Citibank’ın takasında 4 milyar 780 bin adetlik, 14 Aralık’ta da 820 bin adetlik azalış dikkat çekiyor. Kısaca 5-12 Aralık arasında alınan 5.5 milyon adet Migros hissesi FT haberi kullanılarak satılıyor.
 
Citibank’ın saklamasını kullanan yabancıların Migros hisselerini ortalama 20 TL fiyatla aldıkları ve ortalama 23 TL fiyattan sattıkları tahmin ediliyor. Buna göre yabancılar Migros’tan 1 haftada 16.5 milyon TL (yüzde 15) para kazandı. Alım ve satımların günlük ortalama fiyattan gerçekleştiğini varsayarsak yabancıların 1 haftalık net kazancı en az 4.3 milyon TL.
 
Migros hisselerinde yaşanan bu hareketler ve FT’de yer alan haber kafalarda çeşitli soru işaretleri oluşmasına neden oldu.
 
Çankaya’da onay bekleyen yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun hayata geçirilmesi durumunda FT’de yer alan haber, Türkiye’de yayımlanan bir gazetede yer alsaydı haberi yapan hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirdi. Peki yeni kanun yabancı gazeteler üzerinde nasıl bir yaptırım uygulayacak?
 
Financial Times’da yer alan habere ihtiyatlı yaklaşan VATAN, satış iddialarını hisselerdeki harekete dikkat çekerek yayınladı. Migros hisselerindeki takas verileri VATAN’ın FT’nin haberiyle ilgili çekincelerini haklı çıkardı.
 
ABank’ta da hareket önce başladı
 
Bankacılık sektörü yeniden hareketli bir döneme girdi. Odea Bank’ın lisans alıp faaliyete geçmesi, Denizbank’ın Sberbank’a, Eurobank Tekfen’in Burgan Bank’a satılması, Bank of Mitsubishi’nin lisans başvurusunun olumlu karşılanması derken dün de Alternatifbank (Abank) haberi gündeme düştü. Anadolu Grubu, Abank’taki çoğunluk hissenin satışı için Commercial Bank of Qatar’la görüşmelere başlama kararı aldığını duyurdu. Söz konusu açıklama saat 13.08’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapıldı. Yani açıklama ilk seans kapandıktan sonra geldi. Fakat Abank hisseleri ilk seansı yüzde 6 civarında primle 1.55 TL’den kapatmıştı. Hisseler günü yüzde 15.75’lik artışla 1.69 TL’den tamamladı. Abank hisselerinde yükseliş hareketinin 16 Kasım’da başladığı dikkat çekiyor. 16 Kasım ile dün ilk ilk seans sonuna kadar geçen sürede Abank hisseleri yüzde 44.85 prim yaptı.
 
Söz konusu dönemde İMKB 100 Endeksi’nin primi ise yüzde 9.16. Peki aynı tarihler arasında Abank’tan daha fazla yükselen hisse var mı? Evet sadece tek bir hisse. Finans Finansal Kiralama, 16 Kasım’dan bu yana yüzde 46.28 değer kazanmış durumda.