Milano Borsası sarsıldı

İtalya'da, teknokrat başbakan Mario Monti'nin geçen cumartesi günü istifa kararı almasının ardından bugün işbaşı yapan Milano Borsası, günü düşüşle kapattı.

Milano Borsası sarsıldı
10 Aralık 2012 Pazartesi 19:39 tarihinde eklendi.

 

Parlamentonun bütçe yasa tasarısını onaylamasından sonra istifa etme niyetini Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya geçen cumartesi bildiren teknokrat başbakan Mario Monti'nin bu kararı, İtalya'da borsayı ilk işlem gününde olumsuz etkiledi.
 
Milano Borsası (FTSE Mib), negatif bir seyir izlediği günü yüzde 2,5'lik düşüşle 15 bin 354 puandan kapattı.
 
Monti'nin istifa kararı, borsanın yanı sıra Almanya ile İtalya arasındaki 10 yıl vadeli tahvil faizleri arasındaki farkın (spread) da gün boyu 350 puan seviyelerinde seyretmesine neden oldu.

Monti hükümetinden desteğini çeken ve aynı zamanda siyasete döndüğünü açıklayan eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin sahip olduğu medya şirketi Mediaset'in hisselerinin ise Milano Borsası düşüş yaşarken artış kaydetmesi dikkati çekti.

Bu yıl Avrupa Birliği'ne layık görülen Nobel Barış Ödülü törenine katılmak üzere Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan başbakan Monti, piyasalardaki düşüşle ilgili yaptığı açıklamada, ''Piyasaların tepkisini dramatize etmeye gerek yok'' dedi.
 
Monti, siyasi geleceğine ilişkin soruya ise ''Bu aşamada, bunu değerlendirmiyorum. Çabalarımız, mevcut hükümetin süresini tamamlaması üzerine'' yanıtını verdi.
 
Mario Monti, İtalya'da 2013 yılının ilk aylarında yapılması beklenen genel seçimlerin, ülkeye sorumlu bir hükümet vereceğini ifade etti.
 
69 yaşındaki başbakan, İtalya'nın AB içinde aktif bir başrol oyuncusu olarak kalmaya devam edeceğinden şüphe duymadığını da kaydetti.