Milli Eğitim'de kadın devrimi

Referandum sonrasında kadınlara yönelik ilk pozitif ayrımcılık Bakan Nimet Çubukçu'dan geldi

Milli Eğitimde kadın devrimi
26 Ocak 2011 Çarşamba 11:50 tarihinde eklendi, 1.282 kez okundu.

 

12 Eylül 2010'da yapılan Anayasa değişikliği referandumunda halkın oyuna sunularak değiştirilen Anayasa maddelerinden biri de 10'uncu maddeydi. Değişen maddeyle, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık vurgulandı ve kadın haklarının Anayasal güvence altına alınması sağlandı. Kadın ve erkek eşitliğini düzenleyen önceki madde; "Kadın ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesiyle yükümlüdür" derken yeni düzenlemede "Kadın ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesiyle yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz" denildi.
 
Sabah'ın haberine göre, halkın oyuyla Anayasa'ya giren bu düzenlemenin ardından ilk icraatı Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. İlk kadın Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'na (YİBO) ve pansiyonlu okullara 300 kadın yöneticiyi birden atadı.
 
'MUCİZE YARATIYORLAR'
YİBO'larda ve pansiyonlu okullarda toplam 8 bin 582 yönetici görev yapıyor. Bu sayı içinde; 51'i müdür, 82'si müdür başyardımcısı ve 385'i müdür yardımcısı olmak üzere toplamda yalnızca 518 kadın yönetici görev yapıyor. Geçen yıl yapılan Eğitim Kurumu Yöneticiliği Sınavı'na 19 bini kadın, toplam 129 bin öğretmenin katılırken, bunların yalnızca 2 bin 232'si bir eğitim kurumuna yönetici olarak atanabildi.
 
Bu durum nedeniyle kadın yönetici sayısının erkek yöneticilere oranla çok az olduğunu vurgulayan Bakan Nimet Çubukçu, şunları söyledi: "Kadınlar görev ve sorumluluk bilincini en üst düzeyde hissediyor. Ancak, talepkâr olma konusunda geri planda duruyorlar. Karar alma mekanizmalarında kadın yönetici sayısı ne yazık ki çok az. Eğitim camiasına baktığımızda da kadın öğretmen sayısının fazla, ancak yönetici sayısının az olduğunu görüyoruz. Oysa kadınların görev verildiğinde mucizeler yarattığına defalarca tanık oldum."
 
'KIZLARIMIZIN İSTEĞİYDİ'
YİBO'lara yönetici seçilmesi konusunda çok titiz davranılması gerektiğine özellikle dikkat çeken Çubukçu, 300 kadın yöneticiyi atama kararında kız öğrencilerin taleplerinin de etkili olduğunu söyledi. Çubukçu, "Milli Eğitim Bakanlığı görevine geldiğim ilk günlerde bir kız öğrenci yurdunu ziyaret etmiştim. Oradaki kız çocuklarımız bana, dertlerini anlatacak kadın bir yetkilinin eksikliğini hissettiklerini söylemişti. 300 kadın yöneticiyi atama kararımın bir nedeni de YİBO'larda okuyan, yurtlarda kalan kızlarımızın bu isteğidir" dedi.
 
YİBO'lar ve pansiyonlu okullarda kadın yönetici sayısının artırılması için Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun talimatıyla, Yöneticilerin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 18'inci maddesinin 5'inci fıkrasında da 9 Ekim 2010'da bir düzenleme yapılmıştı. Düzenlemede "Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılığı norm kadrosundan en az biri kadın adaylara ayrılarak, kadın adaylar arasından atama yapılacağı, başvuran kadın aday olmaması halinde bu kadrolara atama yapılmayacağı" hüküm altına alınmıştı.
 
MADDEYİ İLK KEZ UYGULADI
Pansiyonlu Okullar ve YİBO'lara daha fazla kadın eli değmesini sağlayan Bakan Çubukçu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76'ncı maddesini de ilk kez kadınlar için kullanmış oldu. Çubukçu tarafından kadınların lehine kullanılan 76'ncı maddede "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68'inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler" ifadesi yer alıyor.