Milyonların gözü bu haberde! Emekliye memura zam ve fark var

Enflasyon kasımda beklendiği gibi düşüşe geçti. Bu durum emekli ve memurun alacağı zammı bir miktar azaltsa da rakam halen yüksek. 5 aylık veriye göre; SSK ve Bağkur emeklisi yüzde 10.64, memur ve memur emeklisi de yüzde 11.14 zam alacak...

Milyonların gözü bu haberde! Emekliye memura zam ve fark var
04 Aralık 2018 Salı 09:48 tarihinde eklendi.
Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; Hükümetin aşırı fiyat artışlarına karşı başta denetim olmak üzere aldığı önlemler, enflasyonla topyekün mücadele seferberliği, vergi indirimleri, döviz ve petrol fiyatlarındaki geri çekilmelere paralel benzin ve motorindeki peş peşe indirimler sonuç verdi. Kasım itibarıyla enflasyonda ibre aşağı döndü. Eylülde yüzde 6.30, ekimde yüzde 2.67 yükselen enflasyon kasımda yüzde 1.44 düştü.
 
15.4 MİLYON TAKİPTE
 
Enflasyon verileri emekli ve memurların her ay radarında. Çünkü 12.4 milyon emekli, dul ve yetim ile 3 milyon memurun alacağı zammı, ocak ve temmuz itibarıyla oluşan son 6 aylık enflasyon verileri tayin ediyor. Kasımda enflasyonun eksi çıkması maaşlara yansıtılacak zammı biraz aşağı çekse de düşen enflasyonla birlikte alım gücünün arttığını gözardı etmemekte fayda var.
 
SSK’LIYA YÜZDE 10.64
 
Peki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı ne oldu? Temmuz itibarıyla son 5 aylık enflasyon verilerinden yola çıkarak yaptığımız hesaplamaya göre şimdiden oluşan zam oranı yüzde 10.64. Geçen ay bu oran yüzde 12.26’ydı. Net zamlar 3 Ocak’ta açıklanacak son 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek. Enflasyonun aralıkta da bir miktar düşeceği hesaplanırsa yüzde 9-10 civarında bir zam ortaya çıkacak.
 
MEMURA %11.14
 
Memur ve emeklisinin zam oranı iki yılda bir yapılan toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Toplu sözleşmeye göre; memur ve emeklisi bu yıl yüzde 4 artı 3.5 zam aldı. geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa bu da zamma ekleniyor. Son 5 ayda (temmuzkasım) enflasyon yüzde 10.64 oldu. Buna göre ocakta zamma eklenecek fark yüzde 7.14 olacak. Memur ve emeklisinin 1 Ocak’ta alacağı zam da yüzde 4’tü. Yani toplam zam yüzde 11.14’e ulaşmış olacak.