'Milyonluk makam aracı' tartışması

MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün'ün yaklaşık 300 bin Euro (850 bin lira) değerindeki 2015 model Mercedes S 350 BlueTEC makam aracı, kentte tartışma konusu oldu.

Milyonluk makam aracı tartışması
30 Mart 2015 Pazartesi 21:11 tarihinde eklendi.
CHP İl Başkanı Mürsel Alban'ın, "Makam aracı banka promosyonu ile alındı" açıklamasına, AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci tepki göstererek, "Madem 1 milyon liralık promosyonunuz vardı, neden bunu personeliniz ve ihtiyaç sahibi aileler için kullanmadınız?" dedi.
 
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün makam aracı olarak Mercedes S 350 BlueTEC'i tercih etmesine tepkiler sürüyor. CHP İl Başkanı Mürsel Alban, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki paylaşımlar ile ilgili olarak, makam aracının banka promosyonu ile alındığını belirterek, "Belediye tarafından 300 bin Euro'ya araç alınmıştır söylemleri kesinlikle yanlıştır. İlgili araç belediyenin bir bankada bulunan mevduatından dolayı ilgili banka tarafından belediyemize tahsis edilmiştir. Belediyemiz yakıt masrafını karşılamaktadır. Aynı yöntem Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde de kullanılmaktadır. Son günlerde yapılan haberlerin doğruyu yansıtmadığı kamuoyuna duyurulur" dedi. 
 
Alban'ın açıklamasına AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci tepki gösterdi. Küreci, "Türkiye'nin en fazla borçlu dördüncü kurumundan biri olacaksın, aldığın aracın bankanın promosyonu olduğunu söyleyeceksin. Bir de 'Denizli Büyükşehir de aynı yöntem ile araç almıştır' diyeceksin. Öncelikle Denizli Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de en az borcu olan belediyedir ve personeli ile ihtiyaç sahiplerine ekstra destek verebilmektedir. İkincisi, madem bankadan bir milyonluk promosyonunuz var, bunu önce personeliniz, sonra ihtiyaç sahibi ailelere bir fon için neden kullanmayı düşünmediniz veya bahsettiğiniz bütçe yetersizliği konusunda niçin kullanmadınız? Bir milyon değerindeki bir promosyon ile inanın Muğla'mız ve vatandaşlarımız için, belediye personellerimiz için yapılabilecek bir şeyler bulunurdu. Ama demek ki Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin en elzem ihtiyacı makam aracıymış. Elbet bir gün Muğlalı kardeşlerimizin size eyvallahı olmadığını göreceksiniz. Bizim derdimiz sevdamız Muğla. Genel siyaseti Ankara'dakiler gayet güzel yapıyor. Muğla'mız ne olacak biz onun derdindeyiz" dedi.
 
'KANUNA KARŞI GELİNMEKTE' İDDİASI
 
Banka promosyonları konusunda da ilgili kanun maddesini hatırlatan Küreci, "237 sayılı kanunda kamu kurum ve kuruluşlarının hangi koşullarda araç kullanacakları açıktır. Bankanın tahsis ettiği makam aracı da bu kapsamdadır. İlgili kanun maddesi şöyle: 'Madde 17- Çeşitli yardım yolları ile gelen her türlü taşıtlar tahsis olundukları hizmetlerde bu kanun hükümlerine göre kullanılır. (Ek fıkra: 29/6/2012-6338/2 md.) Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait olup bu Kanun kapsamında bulunan kurumlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarınca kullanılan taşıtların giderleri için (güvenlik hizmetlerinde kullanılan taşıtlar hariç) kurum bütçelerinden hiçbir şekilde ödeme yapılamaz' kanun maddesi açık bu makam aracı için ödenen her bir damla mazot parası yasal değildir. Sosyal demokrat geçinen ama kendi konforundan taviz vermeyen yöneticiler halkın parasını çarçur edemez. Muğla Büyükşehir Belediyesi açıkça kanuna karşı gelmekte ve suç işlemektedir" diye konuştu.
 
'GÜNLERDİR SARAY EDEBİYATI YAPANLAR, ALIN SİZE YENİ MALZEME'
 
AK Parti Muğla Milletvekili aday adayı ve eski İl Başkanı Nihat Öztürk, "Günlerdir saray edebiyatı yapanlar, sarayın maliyet hesabını yapanlar, alın size başka malzeme. Büyükşehir Belediye Başkanı yeni makam arabası 1 milyon TL. Millete 5 TL'den su içir, 'Para yok' de. Ulaşıma zam yap, altına milletin parası ile 1 milyona araba çek. Sonra da sosyal demokratlıktan, işçi maaşından, emekliye zamdan dem vur" diyerek tepkisini dile getirdi.
 
Muğla Valisi Amir Çiçek'in de makam aracı olarak kullandığı Mercedes S350 dönemin Valisi Mustafa Temel Koçaklar'a Muğla İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi tarafından çıkarılan bütçe ile alınmıştı.