"Mısır, Erbakan dönemini yaşıyor"

Medeniyetler İttifakı Konferansları Kapsamında İstanbul’da bulunan Mısırlı gazeteci- yazar Fehmi Hüveydi, “Arap Uyanışı” konulu konferansında Arap Baharı’nı değerlendirdi.

Mısır, Erbakan dönemini yaşıyor
11 Ocak 2013 Cuma 22:59 tarihinde eklendi.

 

Mısır devriminin nekahet döneminde olduğunu anlatan Hüveydi, ”Mısır olarak devrimde nekahet dönemindeyiz. Türkiye olarak siz Erdoğan dönemindeyken biz Erbakan dönemini yaşıyoruz” dedi. 
 
Arap Baharı’nı “Arap dünyasını değiştiren büyük bir devrim” olarak nitelendiren Mısırlı Yazar Hüveydi, Tunus ile başlayan Mısır ve diğer ülkelerle devam eden halk ayaklanmaların tüm bölgeyi etkilediğine dikkat çekti. Devrimlerin planlanmadan bir anda başladığını kaydeden Hüveydi, “Bu devrimlere büyük halk kitleleri katılıyor. Halklar siyasi bir program ve bir lider olmadan ayaklanıyor. Bu planlanmadan yapılan ayaklanmalar ve devrimler sömürüye başkaldırının ardından baskıcı yönetimlere bir başkaldırı şeklinde oldu” diye konuştu.
 
ABD’nin bölgedeki politikasını anlatan Yazar Hüveydi, ABD’nin bölge ile ilgili stratejisinin İsrail ve petrol olmak üzere iki eksen üzerinde kurduğunu söyledi.
 
"HALK NEYİ İSTEDİĞİNİ BİLMESE DE NEYİ İSTEMEDİĞİNİ İYİ BİLİYORDU"
 
Mısır devriminin bir halk devrimi olduğunu anlatan Fehmi Hüveydi, ”Devrimde bir lider yoktu. Halk neyi reddettiklerini biliyorlardı. Ancak ne istediklerini bilmiyorlardı. Buna rağmen bu halk kitleleri sokaklara çıkarak devrim gerçekleştirdi. Mısır’da rejimin başındaki şahıs 30 yıldan sonra devrildi. Enver Sedat dönemini eklersek 40 yıllık bir süreci bu halklar yıktı” şeklinde konuştu.
 
Rejim yıkılmasına rağmen tümüyle yıkılmadığına dikkat çeken Yazar Hüveydi, ”Mısır’da basının yayınladığı şeyler bizi yanıltmasın. Biz bu nekahet döneminden kurtulmamız için zamana ihtiyaç var. Ben gelecekle ilgili büyük bir endişe taşımıyorum. Siyasi çoğulculuk bizi endişelendirmiyor. İnsanlar arasında çatışmalar olabilir. Bu nekahetten şifaya geçme dönemidir.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Mısır ile Türkiye’yi karşılaştıran Hüveydi, “Türkiye’de ordunun cumhuriyetin kurulmasında rolü var. Mısır’da asker siyasi alanda taraf değildi. Ancak Türkiye’de ordu siyaseti oluşturuyordu. Türkiye’de cumhuriyet oluşturulurken batı ile İsrail ile barışık Mısır’da karşı olarak kuruldu. Türkiye’de derin bir devlet tecrübesi vardı. Cumhuriyet kurulduğunda Türkiye İslam devletindeki yerini kaybetti. Mısır sağlamlaştırdı. Türkiye’deki sosyal yapı Mısır’dan farklı. Mısır’da Müslümanlar ve Kıptiler var bu yüzden kışkırtılacak bir etnik yapısı yok. Türkiye’de belirli bir dönem nispi de olsa kısmi bir demokratik aktivite vardı. Bu aktivite Milli Nizam Partisi’ne izin verdi. Kendilerini geliştirdiler. Mısır’da böyle bir dönem yaşanmadı. Biz Mısır’da henüz Erbakan dönemindeyiz. Erdoğan döneminde değiliz. Şu an tecrübe alma dönemindeyiz. Müslüman Kardeşler bu yüzden herkesi kucaklayacak bir sistem kuramadılar. Biz Mübarek döneminden iyi bir tecrübe ile çıkmadık. Müslüman Kardeşler ve Selefiler hem siyaset hem de yönetimde yeniler bu yüzden tecrübe kazanmaları için zamana ihtiyaçları var. Mısırda olanların hepsi bir nekahet dönemi yaşanıyor. Bu geçiş dönemi olacak ama uzun sürmemesini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 
 
Mısırlı yazar Arap dünyasındaki devrimlerin başarısını ise Mısırdaki devrimin başarısına bağladı. Mısır’da başlayan devrimlerin yayılarak devam edeceğini ve kolay kolay durmayacağını aktardı. Mısır ile Türkiye arasındaki ortaklık kurulmasının önemine değinen Yazar Hüveydi, “Mısır ile Türkiye arasında ortaklık önemli. Bu ortaklık daha önce dediğim gibi üçlü bir güç olan İran, Türkiye ve Mısır’ın ilişkilerini güçlendirmesiyle bölgede istikrar sağlanır. Filistin meselesi ABD için stratejik bir mesele, bu bizi ümitsizliğe sürüklememeli. Önemli olan kendi aramızdaki ilişkilere odaklanmalıyız.” diye konuştu.
 
Bölgede Şii Hilali oluşması ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Mısırlı yazar şöyle konuştu: "Şii hilali kimi İranlıların ve bazı tarafların teşvik ettiği bir düşünce. Esasında bu meseleyi de İran’a yönelik bir korku olarak görmek mümkün. Bu korkuların yersiz olduğunu düşünüyorum."

CİHAN