Mısır fiyatları erken açıklanınca çiftçi mağdur oldu

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır fiyatlarını bu sene beklenenden önce ve düşük açıklayınca çiftçi mağdur oldu

Mısır fiyatları erken açıklanınca çiftçi mağdur oldu
28 Ağustos 2014 Perşembe 11:03 tarihinde eklendi.

Geçtiğimiz yıl tonunu 640 TL olarak aldığı mısır için bu sene yüzde 6’lık bir zamla 680 TL olarak açıkladı. Piyasada 705 TL’nin altında olmayacağı tahmin edilen mısır fiyatları, açıklanan oranın ardından otomatikman düştü. Mısır fiyatlarında TÜİK’in açıkladığı yaklaşık yüzde 10 enflasyondan yaklaşık yüzde 4’lük bir az artış oranı olunca çiftçi mağdur oldu. Üreticiler, fiyat açıklandıktan sonra mısır fiyatlarının otomatikman 20-25 TL düştüğünü ifade ediyor.

Türkiye’nin en önemli mısır üretim merkezlerinden olan Çukurova’da hasat geçtiğimiz hafta başladı. Birinci ürün hasadının ise ay sonuna doğru bitmesi bekleniyor. Mevsim şartlarının kurak geçmesi nedeniyle mısır erken ekildiği için hasat da geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık iki hafta erkene alındı. Geçtiğimiz yıl TMO mısırın tonunu 640 TL’den alırken, bu sene alım fiyatı yüzde 6’lık bir artışla 680 TL olarak açıklandı. Üretici, TÜİK’in açıkladığı yaklaşık yüzde 10 enflasyona rağmen yüzde 6’lık artış ile şoke oldu. Fiyatı en az 705 TL olarak bekleyen üretici, TMO’nun fiyatı erken açıklaması nedeniyle ikinci bir şoke daha yaşadı. 680-690 TL arası satılan mısırın tonu, fiyatın açıklanmasının ardından 20-25 TL aralığında azaldı. Üretici ise fiyatın erken açıklanmasına tepkili.

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, TMO’nun mısır fiyatlarını beklenenden önce açıklamasının çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti. Geçtiğimiz sene 640 TL olarak belirlenen mısır fiyatının bu sene 680 TL olarak açıklandığını anlatan Doğru, fiyatın beklentinin altında kaldığını ifade etti. Yüzde 10’luk enflasyon bulunan bir ortamda yüzde 6’lık bir artışı yetersiz olarak gördüklerini vurgulayan Doğru, “Bu açıklanan enflasyon rakamlarına da diğer açıklanan ürünlere göre de karşılaştırdığımızda mısırdaki artış oranı çok geride kaldı. TMO fiyatı bu sene açıklamasaydı piyasa daha iyi çalışırdı. TMO’nun fiyatı açıklaması piyasaların çiftçinin aleyhine dönmesine neden oldu. Bu sene TMO gerek hesaplamada, gerek fiyat açıklanmada hata yapmıştır. Çiftçi, fiyatlar açıklandığı için mağdur oldu, fiyatlar yüksek beklenirken düşük açıklanınca fiyatlar geriye gitti.” dedi. Üreticinin beklentisinin 705 olduğunun altını çizen Doğru, “705 TL’nin altında olacaksa fiyatlar açıklanmasın diye de girişimlerde bulunmuştuk. Ancak 680 TL açıklanması hem piyasayı düşürdü, çiftçiyi mağdur etti, çiftçinin moralini de beklentilerini de kırdı. Fiyat açıklanmadan önce çiftçi ürününü 680-690 TL’ye satarken şimdi 20-25 TL’lik bir düşüş yaşandı.” ifadelerini kullandı.


CİHAN