Mısır müdahale alım fiyatı 595 lira

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen yıl ton başına 540 lira olan mısır müdahale alım fiyatlarının bu yıl ton başına 595 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

Mısır müdahale alım fiyatı 595 lira
28 Ağustos 2012 Salı 14:29 tarihinde eklendi, 1.022 kez okundu.

 

Alım fiyatı, Bakanlıkça ton başına verilen 55 liralık prim ve diğer desteklerle 650 liraya yükseliyor. 
     
TMO'dan yapılan yazılı açıklamada, 2012 yılı birinci ürün mısır hasadının 9 Ağustos'ta Amik Ovası'nda lokal olarak başladığı, ikinci ürün mısır hasadının ise Ekim ayı içerisinde başlamasının beklendiği belirtildi. 
     
TMO'nun, birinci ürün mısır hasadının başlamasıyla, alım fiyatı açıklanıncaya kadar üreticilere ve diğer kesimlere depolama imkanı sağlamak ve alım fiyatı açıklandıktan sonra ürünlerini istedikleri şekilde pazarlayabilmelerini sağlamak amacıyla 13 Ağustos tarihinde taahhütname ile mısır alımlarına başladığı bildirilen açıklamada, bugüne kadar da 2 bin 616 ton taahhütname karşılığı mısır alımı yapıldığı ifade edildi. 
     
Mısır hasadının cari tarih itibarıyla yüzde 9 seviyelerine ulaştığı ve bunun hızlanarak devam ettiği belirtilirken, ''TMO günümüze kadar tüm piyasaları yakından takip etmiş, üretici mağduriyetine meydan vermemek amacıyla bugün alım fiyatlarını açıklamaya karar vermiştir'' denildi. 
     
Bu yıl mısır alımlarında izlenecek politikalar ise şu şekilde sıralandı: 
   
 ''Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya teslim etmiş olan ürün sahipleri, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek, emanete çevirebilecek veya üreticiler (Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olanlar) TMO'ya satabilecekler. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. Bu yıl ilk kez uygulanan randevulu alım sistemi ile ürün sahipleri, randevu almak suretiyle sıra beklemeden, aynı gün içerisinde ürünlerini teslim edebilecekler. İsteyen üreticiler, önceki yıllarda olduğu gibi randevusuz olarak da ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir. Ancak randevulu gelenlere öncelik tanınacaktır. 
     
ÇKS belgesi olmayanlar ise ürünlerini sadece randevu almak suretiyle emanete bırakabilecekler. Randevular, randevu.tmo.gov.tr, www.randevu.tmo.gov.tr ve www.tmo.gov.tr internet adresleri üzerinden veya TMO işyerlerinden alınabilecek. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacak. Ürünlerini TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senediyle, TMO'dan yüzde 30 avans alabilecek, anlaşmalı bankalardan da kredi kullanabilecekler.'' 
     
Ürününü TMO depolarına emanete bırakan tüccar ve şirketlerin makbuz senediyle anlaşmalı bankalardan kredi kullanabilecekleri de belirtilen açıklamada, tüccar ve şirketlerin bu ürünleri üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren TMO'ya satabilecekleri kaydedildi. 
     
-Ürün bedeli 30 gün içerisinde ödenecek- 
     
Bu yıl ürün bedelinin, ürünün TMO'ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı ifade edilirken, ürününü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilere ise 30 gün yerine, 10 gün içerisinde ödeme yapılacağı bildirildi. 
     
Geçen yıl ton başına 540 lira olan mısır müdahale alım fiyatlarının bu yıl ton başına 595 lira olarak belirlendiğini bildirilen açıklamada, ''Bu fiyata ilave olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ton başına 40 lira primin yanında gübre, mazot ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2012 yılında da devam edilecektir'' denildi. 
     
Alım fiyatının, Bakanlıkça ton başına verilen 55 liralık prim ve diğer desteklerle 650 liraya yükseldiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: 
   
 ''TMO Alım fiyatları belirlenirken; devir stoku, üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve diğer ürün alımlarında uygulanan fiyatlar dikkate alınmıştır. TMO'ya ürünlerini teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, TMO tarafından belirlenen bankalardan alacakları ürün kartı ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir. Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi, TMO alım noktalarından ve tüm işyerlerinden alabileceklerdir. TMO, kendisine yönelecek ürünün tamamını satın alacak şekilde hazırlıklarını tamamlamıştır.''