Mısır'da gerginlik

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemelere karşı protesto gösterileri büyüyerek devam ediyor.

Mısırda gerginlik
27 Kasım 2012 Salı 18:58 tarihinde eklendi.

 

Mursi'nin düzenlemelerine muhalefet eden çeşitli siyasi parti ve hareketlerin Tahrir Meydanı'nda, ''Milyonluk gösteri'' düzenlenmesi yönündeki çağrılarının etkili olduğu gözlendi. Bu kapsamda akşam saatlerinden itibaren Tahrir Meydanı'na binlerce kişi adeta akın etti. 
 
Mursi'nin kararlarını protesto eden tiyatro, sinema ve sahne sanatçıları da Kahire'nin Şubra Semti'nden Tahrir Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
 
Muhendisin semti ile Ramses Meydanı'nda toplanan göstericiler de Tahrir Meydanı'na hareket etti. Mursi'nin yaptığı düzenlemeleri protesto eden Avukatlar Sendikası'na bağlı avukatlar da Tahrir Meydanı'ndaki protestoculara katıldı.
 
İskenderiye başta olmak üzere İsmailiye, Süveyş, Beni Suef ve Port Said gibi diğer kentlerde de Mursi karşıtı gösterilere katılanların sayısı her geçen dakika biraz daha artıyor.
 
Başkent Kahire'de bir yandan protesto gösterilerine katılım büyürken, diğer taraftan polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar da devam ediyor.
 
Tahrir Meydanı'na yakın bir bölgede bulunan Simon Bolivar Caddesi'nde polis ile göstericiler arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Polisin gaz ve basınçlı su kullandığı göstericilerin taş ve sopalarla karşılık verdiği gözlendi.
 
Çatışmalarda son bir haftada 3 kişi hayatını kaybederken, 300'den fazla kişi yaralandı. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, çatışmalarda yaralananların büyük bir bölümünü polisin attığı göz yaşartıcı bomba ve biber gazından etkilenenler oluşturuyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bazı anayasal değişiklikler yaparak yetkilerini artırmak istemesi ve Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud'u görevden almasının ardından gösterilere başlayan Mısırlı sosyalist ve liberal gruplar, Mursi'nin yaptığı değişiklikleri geri çekmesini istiyor. 
 
Tansiyonun düşürülmesi için, Cumhurbaşkanı Mursi ile Yüksek Adalet Konseyi üyeleri arasında yapılan görüşme sonuçsuz kaldı.
 
Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mursi'nin söz konusu değişikliklerle ilgili yeni bir düzenlemeye gitmeyeceği belirtildi.
 
Yüksek Adalet Konseyi ile Hakimler Kulubü ise tüm adalet kurumlarında grev çağrısını yineledi. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin diyalog çağrısına ise muhalefet, ''Önce yapılan değişiklikler geri çekilsin, sonra masaya oturalım'' yönünde yanıt verdi.