Mısır'da resmen iç savaş çıktı !

Mısır'da Tahrir Meydanı'nda Mübarek yandaşları ve muhalifler arasında çatışma çıktı. Ordu çatışmalara müdahale etmezken; alana deve ve at üzerinde gelen kişilerin ellerinde kılıç, bıçak ve sopalar olduğu belirtiliyor.

Mısırda resmen iç savaş çıktı !
02 Şubat 2011 Çarşamba 14:11 tarihinde eklendi, 5.318 kez okundu.

 

Mısır'da Tahrir Meydanı'nda Mübarek yandaşları ve muhalifler arasında çatışma çıktı. Ordu göstericileri dağıtmak için uyarı ateşi açmaya başladı. Alana deve ve at üzerinde gelen kişilerin ellerinde kılıç, bıçak ve sopalar olduğu belirtiliyor.
 
Tunuslu bir seyyar satıcı, tezgahı elinden alınınca kendini yakarak öldürdü. Takvimler 17 Aralık 2010'u gösteriyordu. Tunus'taki devrim domino etkisi yarattı ve isyan ateşi bir coğrafyayı sardı.
 
 
 
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in çekilmek yerine tekrar aday olmayacağını açıklamasının ardından Başkent Kahire'de Mübarek yandaşları ile muhalifler arasında çatışmalar çıktı.
 
Tahrir Meydanı'nda çatışan kalabalığın elinde kılıç ve bıçakların bulunduğu belirtiliyor. 100'e yakın kişinin yaralandığı ve Mübarek yandaşlarından ölenler olduğu da bölgeden gelen bilgiler arasında.
 
El Cezire'de verilen bir haberde ise meydana at ve develer üstünde gelen kişilerin ellerinde bıçak ve silah taşıdığı belirtiliyor. Meydana saldıran bazı atlıların üzerinden polis kimliği çıktığı belirtiliyor. Meydandan silah sesleri duyulduğu, ordunun göstericileri dağıtmak için uyarı ateşi açtığı da gelen bilgiler arasında.
 
ORDU ÖNCE MÜDAHALE ETMEDİ
Tahrir Meydanı'nda bulunan askerler ise çatışmalara önce müdahale etmedi. Dana sonra yapılan bir açıklamada ise ordu Mübarek yandaşlarından meydanı terk etmelerini, aksi takdirde müdahelede bulunacağını duyurdu.
 
NTV yayınına katılan uzmanlar ordunun yaptığı son 'eve dönün' uyarısından sonra böyle bir çatışmanın gerçekleşmesinin manidar olduğuna dikkat çekti.
 
SİVİL POLİS DE TAHRİR MEYDANI'NDA
Mübarek yanlılarının ilk kez kalabalık şekilde sokaklara döküldüğü, Tahrir Meydanı'nda hükümet karşıtı protestoculardan oluşan insan zincirini kırdıkları belirtildi. Bu arada, sivil polislerin zor kullanarak Tahrir meydanına girdiği bildirildi.
 
ORDU 'EVE DÖNÜN' DEDİ
Mübarek'in açıklamasının ardından bir bildiri yayınlayan Mısır ordusu ise halka evine geri dönmesi çağrısında bulundu.
 
Ordu sözcüsü, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıldan fazla süren iktidarının sona ermesi talebiyle yaklaşık 1 haftadan fazla bir süreyle yapılan gösterilerin bitirilmesi çağrısında bulundu.
 
ARTIK NORMAL YAŞAMI KURUN
Sözcü, "Ordu birlikleri size sesleniyor. Taleplerinizi ifade etmek için sokaklara çıktınız ve normal yaşamı yeniden kuracak olan sizlersiniz" dedi.
 
Protestocuların sokakları terk etmesi çağrısında bulunan Sözcü, mesajın ve taleplerin duyulduğunu söyledi.
 
İNTERNET YENİDEN NORMALE DÖNDÜ
Öte yandan, olaylar nedeniyle engellenen internet erişiminin de yeniden normale döndüğü belirtildi.
 
Mübarek'in açıklamasını yetersiz bulan Tahrir Meydanı'ndaki protestocular ise Cumhurbaşkanı yönetimi bırakana kadar sokaklardan çekilmeyeceklerini duyurdu.
 
Geri adım atmayan eylemciler Cuma gününü "Mübarek'in gidiş günü" olarak niteledi.
 
Muhalefetse bölündü. Bazı partiler, Mübarek'in son açıklamasıyla taleplerinin karşıladığını savunarak eylemlere son verilmesi gerektiğini savundu.
 
MÜSLÜMAN KARDEŞLER MÜBAREK'İN GİTMESİNİ İSTİYOR
Aralarında Müslüman Kardeşler'in de bulunduğu bir diğer grupsa, Mübarek'in yönetimi bırakmasında ısrarlı.
 
Bu partiler meclisin feshedilmesi, ulusla birlik hükümeti kurulmasını ve yeni anayasa yapılmasını istiyor.
 
Yönetimse mevzi kazanma arayışında. Hükümetin kamu çalışanlarından iktidar lehine gösteri düzenlemelerini istediği belirtiliyor.