MİT ajanına infaz iddiası

Dün Mesud Barzani’nin Başkanı olduğu Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından yapılan bir açıklamada, PKK tarafından 3 kişinin kaçırıldığı ve 1 kişinin infaz edildiği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.

MİT ajanına infaz iddiası
14 Şubat 2012 Salı 08:19 tarihinde eklendi, 1.008 kez okundu.

 

Açıklamada, PKK’nın Dohuk’un Zaho ilçesinde Musa Yunus Ebdila, Mihemed Şehwan, Sami Mihemed Tahir’in 29 Ocak’tan beri kayıp olduğu ve kendilerinden bir daha haber alınamadığı belirtildi. Daha sonra ise bu 3 kişinin PKK tarafından kaçırıldığının tespit edildiği, kaçırılanlardan Musa Yunus Ebdila’nın iki gün sonra öldürüldüğü ve cesedinin bulunduğu, diğer 2 kişinin de serbest bırakıldığı bilgisine yer verildi.
 
Olay ve isim benzerliği
 
Kuzey Irak’tan yapılan açıklamada verilen isimler ve olaylar, daha önce gündeme gelen “Uludere’ olayını hatırlattı. Türk jetlerinin bombalaması sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği olayda, PKK’nın içlerindeki MİT muhbirini tespit etmek için Uludere faciasını organize ettiği iddia edilmişti. Hatta Taraf gazetesinden Kurtuluş Tayiz, olayla 3 kişinin PKK tarafından alıkonduğu, Musa Yusuf adlı kişinin ise boğularak öldürüldüğünü, 2 kişinin de serbest bırakıldığını öne sürmüştü. Kuzey Irak’tan yapılan açıklamada ise öldürülen kişinin Musa Yunus Ebdila olduğu belirtildi.
 
BARZANİ’DEN BİR İLK
 
PKK’ya sert çıktı
 
Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi şimdiye kadar PKK’ya yakın durmakla suçlanmıştı. Hatta Talabani’nin ‘Bir Kürt kedisi bile vermem’ sözleri bu anlayışın simge sözü olmuştu. Ancak dünkü açıklamada PKK çok sert bir dille kınandı. Kürt yönetiminin İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Biz İçişleri Bakanlığı ve Irak Kürt Bölgesi Hükümeti olarak, PKK’ya mensup silahlı kişilerin sınır bölgelerindeki sivillere yönelik bu eylemlerini kınıyor, bunları insan hakları ilkelerine uymayan yasadışı hareketler olarak görüyoruz. Olayın incelenmesi ve faillerine karşı hukuki süreçlerin yürütülmesi için özel bir komite oluşturuldu. Herhangi bir kişi ya da grubun mahkemelerin görevini üstlenip, vatandaşlarımızı tutuklamasına ve öldürme emirlerini uygulamasına izin vermeyeceğiz. Kürt bölgesi yasal ve hukuki bir sistem tarafından idare edilen güvenli bir bölgedir, ilk ve son karar mahkemelere ve hukuk devletine aittir” denildi.