"MİT-PKK kayıtları bir fırsat"

CHP ve MHP'nin ardından BDP'den de MİT-PKK'nın gizli görüşmelerine ait olduğu öne sürülen kayıtlara ilişkin değerlendirme yaptı. BDP Lideri, ses kayıtlarına verilen kamuoyu tepkisinin fırsata çevrilmesi gerektiğini savundu.

MİT-PKK kayıtları bir fırsat
14 Eylül 2011 Çarşamba 13:47 tarihinde eklendi, 1.024 kez okundu.

 

BDP ve Blok milletvekillerinin Meclis'e yönelik boykot nedeniyle Diyarbakır’da yaptığı grup toplantısında konuşan Eşbaşkan Selahattin Demirtaş, dün ortaya çıkan MİT-PKK gizli görüşmelerine dair ses kaydına değindi. 
 
Ses kaydının taraflarca doğrulanmadığı sürece değerlendirme yapmayacağını dile getiren Demirtaş, ortaya çıkan kayda gösterilen kamuoyu tepkisinin bir fırsat olduğunu vurguladı.
 
"Demek ki kamuoyunda kıyamet kopmuyor" diyen Demirtaş, "İnsanlar müzakerelerin son derece normal olduğunu söylüyor. Demek ki arzu edilirse onurlu, kalıcı bir barış için, PKK’yle de Öcalan’la da müzakere yürütülebilirmiş. Türkiye toplumu müzakereye hazırdır. Kiminle savaşıyorsan onunla barışacaksın. ‘Teröristle masaya oturulmaz’ afra-tafralarının gereği yoktur. Şimdi tam da açık müzakerelere başlama zamanıdır" diye konuştu.
 
Hükümetin bu saatten sonra müzakereden kaçamayacağını kaydeden BDP Lideri, "Bütün samimiyetimizle hükümeti bütün muhataplarla açık görüşmelere davet ediyoruz. Hükümet Kandil’e gidecekse, müzakere heyetiyle gitmelidir. Bir heyeti de İmralı’ya göndermelidir" dedi.
 
İşte Demirtaş'ın konuşmalarından satırbaşları:
 
"-Bizim önerdiğimiz yöntem tek bir insanımızın dahi burnu kanamadan sorunları çözme yöntemidir. Biz hükümetten ülkeyi bölmesini parçalamasını istemiyoruz.
 
-Kimse bu ses kaydını istismar etmemelidir. Bu kayıt barış için büyük bir fırsattır.
 
-AKP’nin oy kaybetme telaşı ile savaşa sarılmasını kabul etmiyoruz. Son bir savaş yaşanmadan da bu sorun çözülebilir.
 
-Bir tarafta kara harekâtı isteyenler var. MHP mesela. Buyurun ordunun önüne geçin bir yürüyün bakalım. Yoksul Anadolu çocuklarını öne sürmeyin. Şimdi biz savaş isteyen oluyoruz, onlar barışçı oluyor öyle mi? Biz genç çocuklar ölemesin diye çaba sarf ediyoruz.
 
-‘Kökünü kurutacağız’ dediğiniz insanlar bu ülkenin evlatlarıdır. Bu ülkenin evlatlarını birbirine kırdıramazsınız.
 
Şemdinli’de 3 sivilin kim tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkarılmasını isteyen Demirtaş, gazetecilerin bizzat gelerek olayları yerinde incelemesi gerektiğini söyledi ve yaşananların 90’lı yılara dönüş izlenimi uyandırdığını söyledi.
 
90’lı yıllarda olduğu gibi hükümet ve medya işbirliğiyle gerçeklerin karartıldığını söyleyen BDP Lideri “Olay açığa çıkarılırsa bundan sonrakiler de önlenmiş olur” dedi.
 
Demirtaş Şemdinli’de yaşamını yetirenlere ve ailelerine de başsağlığı diledi.