"MİT’i şeffaflaştırıyoruz"

Yerel seçim kampanyası için geldiği Kırıkkale'de konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT ile ilgili tasarıda amaçlarının MİT’in MİT’in daha şeffaf ve korunaklı hale getirilmesi olduğunu söyledi.

MİTi şeffaflaştırıyoruz
23 Şubat 2014 Pazar 17:32 tarihinde eklendi.

Mecliste şuanda görüşülen konulardan birisinin MİT yasa teklifinin olduğunu açıklayan Atalay, "Milli eğitimin tasarısı, o hükümet tasarısıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve dershaneler ile ilgili dün gece komisyonda tamamlandı.

Salı günü meclis genel kurul gündemine o gelecek. Bizim yürüttüğümüz MİT ile ilgili tasarı MİT’in daha şeffaf ve korunaklı hale getirilmesi anlamı da tasarı biliyorsunuz kamuoyunun da gündeminde. İçişleri komisyonunda dün başladı. Bu teklifle ne geliyor, orda geriden insanlar incelemeden çok ileri hükümler veriyorlar. Aslında yapılan MİT’i şeffaflaştırmadır. MİT şuanda kanunla bizim getirmek istediğimiz hususların hepsine sahip ama yönetmenlikle sahip. Gizli yönetmenlik var onunla çalışıyor. Şimdi bu yönetmenlik yasa haline getiriliyor." diye konuştu.

Atalay, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Biz istiyoruz ki TBMM, milli irade kendi MİT ile ilgili esaslarını belirlesin. Yetki artırımı diye orda bir şey yok. Genel manada daha şeffaf, daha görevlerinin sınırı belirli, bir MİT oluyor.

İş istihbarattan ziyade, dış istihbarata dayalı belki bundan sonraki görevler ağırlıklı olacak. Çünkü biz hükümet olarak en başından beri MİT’in asli görevi olarak Türkiye’nin milli menfaatleriyle ilgili bir görevlendirmek istiyoruz. Çünkü MİT’in kurulduğu tarihte Emniyet’te Jandarma’da istihbarat yoktu. O tarihten sonra şimdi iç güvenliğimiz ile ilgili birimlerimizin istihbarat birimleri var. MİT bundan sonra daha çok dış istihbarat ve önemli görevler yapacak. Uluslararası alana getirerek hukuki ve yasal zemine getiriyoruz biz."

"DEMOKRATİK PAKETİ ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Plan ve düşünceleri yürürse Demokratik Paketi çıkartmayı hedeflediklerini açıklayan Atalay, "Özgüvenimiz yüksek, kendimizden emin, yaptığımız işlerin doğruluğunu biliyoruz ve iyi çalışan bir partiyiz. İyi çalışan bir hükümetiz. Kendi yürüttüğümüz işleri de rahatlıkla savunuyoruz.

Haksız yere gelen eleştirilere en sert tondan cevabını veririz. Hiçbir şeyin altında kalmayız. Önümüzdeki hafta parlamentonun gündeminde bir aksilik olmazsa Milli Eğitim Tasarısı, genel kurulda görüşülecek. MİT teklifi komisyonda tamamlanınca maddeler geçilecek ve çalışmalar bitecek. Zamanlı yürürse plan ve düşüncemiz Demokratik Paketi çıkartmak. 28 Şubat’ta da meclis tatile girecek ve Mart ayında da seçim çalışmalarına başlayacağız." dedi.

"ÜLKEDE 750 BİN SURİYELİ VAR"

Atalay, "Suriye’de büyük bir dram yaşanıyor. Birleşmiş Milletlerin aldığı karar oy birliği ile alandı. Önemli görüyoruz ama Birleşmiş Milletler zaten geç kaldı her şeye. Şuanda aldığı karar insanı yardımla ilgili. O Suriye’deki sorunları çözen bir karar değil.

Türkiye’ye gelince, Türkiye zaten dünyanın hiçbir ülkenin yapmadığı insanı yardımı yapıyor. Herkes biliyor. Türkiye bu konuda örnek. Bizim şuanda kamplarımızdaki sığınmacı sayısı yaklaşık 220 bin, dışarıdakiler ile birlikte 750 bin civarında ülkemizde bulunuyorlar. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kardeşlik hukuku, komşuluk hukuku, insanı bir görev o konuda üzerimize düşüne yapıyoruz. Sorunsuz yürüyen bir konudur." diye konuştu.

"SEÇİMLER ÖNCESİ BAYRAM HAVASI YAŞATACAĞIZ"

Seçimlere kadar Kırıkkale’de olacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Biz geçen hafta Çarşamba günü 19 Şubat’ta Yerel Seçim kampanyamızı Ankara’da başlattık. Bugünde Kırıkkale’de bunu başlatmış oluyoruz." dedi.

Çok güçlü bir kampanya yürüteceklerini ifade eden Atalay, "Yaklaşık 2 saattir kampanyanın ayrıntılarını arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Bu akşam devam edeceğiz çalışmalara. Ama biliyorsunuz Kırıkkale’de genel seçimde gerçekten çok kapsamlı ve çok estetik aynı zamanda, çok etkili bir seçim kampanyası yürütmüştük. Ama yine buna benzer daha önce söylediğim gibi bu pozitif bir kampanya olacak." diye konuştu.

4 MART’TA BAŞBAKAN GELİYOR

4 Mart tarihinde mitinglerinin olduğunu açıklayan Atalay, şöyle devam etti: "Büyük mitingimiz. Başbakanımız Kırıkkale’ye özel bir değer verir. Bizlere de değer verir. O gün bu sıkışık miting programı içerisinde sabahleyin Adıyaman’da mitingi var. Sonra buraya gelecek. Hem miting yapacağız, hem Kırıkkale’de açılışı yapılacak çok tesis var hizmet var.

Hem belediyenin, hem merkezi hükümetin hem üniversitemizin pek çok hizmetler yatırımlar tamamlandı onların açılışını yapacak. Sonra da biz hem mitinglerimizle, hem salon toplantılarımızla diğer basına dönük çalışmalarımızla kampanyamızı yürüteceğiz. Genel seçimlerde olduğu gibi Kırıkkale’ye ulusal basında çok gelecek. Televizyon programlarımız olacak. Kırıkkale çok renklenecek. Bayram şenliği gibi bir kampanya yürüteceğiz. Kırıkkale’nin her tarafından bir hareket göreceksiniz. İnşallah ondan sonrada 12 Haziran 2011 tarihide olduğu gibi 30 Mart akşamı da çok büyük bir kutlamayı yapacağız. Şimdiden o günlere hazırlanıyoruz."


CİHAN