Miting gibi basın toplantısı

Türk-İş'in torba yasa tasarısına ilişkin yapacağı basın toplantısı mitinge dönüştü

Miting gibi basın toplantısı
24 Aralık 2010 Cuma 12:27 tarihinde eklendi.

 

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde bulunan torba yasa tasarısına ilişkin yapacağı basın toplantısı işçilerin yoğun ilgisi nedeniyle mitinge dönüştü.
    
Basın toplantısı öncesinde çok sayıda işçi Türk-İş Genel Merkezi önünde toplandı. İşçiler yasa tasarısını ve hükümeti protesto eden sloganlar attı. Bazı işçiler de tepkilerini elbiselerini çıkartarak gösterdi.
    
Kumlu, Türk-İş Genel Merkezi önünde yaptığı açıklamada, yasa tasarısının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlandığını ancak Türk-İş'in ve diğer sosyal tarafların görüşüne başvurulmadan Meclise sunulduğunu söyledi. Bakanlığın bu tutumunun çokça sözü edilen "sosyal diyalog kültürü" ile bağdaşmadığını belirten Kumlu, "Sosyal diyalog ciddi bir iştir. Bir yandan sosyal diyalog deyip diğer yandan dostlar alışverişte görsün hesabı ile işine geldiğinde bunu uygulayıp, işini geldiğinde uygulamamak kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.
    
Türk-İş'in tasarıyı Meclise sevk edildikten sonra incelediğini ve onaylanmayacak çok sayıda hüküm belirlediğini dile getiren Kumlu, çekincelerinin Meclis komisyonlarında da giderilmediğini söyledi. Türk-İş uzmanlarının alt komisyon çalışmalarına katılarak görüşlerini dile getirdiği belirten Kumlu, ancak bu görüşlerin dikkate alınmadığını ve ilgili maddelerin alt komisyondan aynen geçirildiğini kaydetti.
    
Kumlu, yasa tasarısıyla Hükümetin işçilerin İşsizlik Sigortası Fonu'na bir kez daha el uzattığını, işverenlerin maliyetlerini düşürmek için esnek çalışma düzensizliğini genişlettiğini, il özel idare ve belediye işçilerinin istihdam fazlası sayılarak başka iş yerlerine dağıtılmak istendiğini öne sürdü. Kumlu, hükümetin sosyal güvenlikte de beklenen düzenlemeleri yapmadığını ifade etti.
    
Yasa tasarının yeni yılın ilk günlerinde TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanmasını beklediklerini ifade eden Kumlu, TBMM Genel Kurulunun tüm bu itirazlar konusunda duyarlı olmasını istediklerini belirtti.
    
Türk-İş Başkanlar Kurulunun 4 Ocak 2011'de toplanarak torba yasa tasarına karşı izleyeceği yol haritasını belirleyeceğini bildiren Kumlu, işçilere hitaben şöyle konuştu:
  
  " Değerli kardeşlerim, başkanlar kurulumuzun belirleyeceği yol haritasına uyacak mısınız, eylemse eylem, mitingse miting, aldığımız kararlara tüm gücünüzle katılacak mısınız, hükümete 'ben yaptım oldu' mantığının, çalışan haklarını hiçe saymanın hesabını soracak mısınız? Hep birlikte soracağız elbette, hep birlikte soracağız."