Mladiç'in davası süresiz ertelendi

BM Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmasına dün başlanan Sırp komutan Ratko Mladiç'in davası süresiz olarak ertelendi. Ertelemeye gerekçe olarak, savunma avukatlarına kanıtlar verilirken yapılan hatalar gösterildi.

Mladiçin davası süresiz ertelendi
17 Mayıs 2012 Perşembe 14:30 tarihinde eklendi.

 

Savaş suçundan tutuklu bulunan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in, Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde dün başlayan duruşması belirsiz bir tarihe ertelendi. 
     
Ertelemenin, davaya ilişkin kanıtların Mladiç'in avukatlarına sunmada yaşanan hatalardan kaynaklandığı bildirildi. 
     
Mahkeme Başkanı Hollandalı Alphons Orie, savcıların kanıtları avukatlara verirken hata yaptığını belirterek, yargıçların yeni duruşma tarihi konusunda karar vermek üzere yakın zamanda bir araya geleceğini söyledi. 
     
Mladiç'in avukatlarının ise duruşmanın 6 ay ertelenmesi talebinde bulunduğu bildirildi. 
     
9 aylık aradan sonra dün başlayan duruşmada savcılar, Mladiç hakkında hazırlanan iddianameyi okumaya başlamıştı. 
     
400 tanığa dayanılarak hazırlanan iddianamenin okunmasının tamamlanmasından sonra ilk tanığın 29 Mayıs'ta mahkemeye gelmesi planlanmıştı. 
     
Savcı, dün okumaya başladığı iddianamede, binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Mladiç'in bölgede etnik temizlik yaptığını belirtmişti. 
     
Savaşta yakınlarını kaybeden Bosnalı kadınların da izlediği duruşmada fotoğraf ve video görüntüleriyle iddialarını destekleyen savcı, eski Sırp generalin savaş suçu işlediğini ve bu süreçte cinsel şiddetin yaşandığını kaydetmişti. 
     
16 yıl aradan sonra geçen yıl Mayıs ayında tutuklanarak Lahey'e getirilen Mladiç, 1990'lı yılların başında çıkan Bosna Savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa katliamında soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi suçlardan yargılanıyor. 
     
Ratko Mladiç, geçen yıl görülen ilk duruşmasında suçlamaları reddederek, iddialara "Ülkemi ve milletimi korudum" diye cevap vermişti. 
     
Mladiç, Lahey'deki Scheveningen hapishanesinde kalıyor.