Mladiç'in ''soykırım'' itirafı

Ratko Mladiç'in, 12 Mayıs 1992 tarihinde yapılan Bosnalı Sırpların Meclis toplantısındaki konuşmasını içeren belgeler yayımlandı.

Mladiçin soykırım itirafı
28 Aralık 2011 Çarşamba 13:33 tarihinde eklendi.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece tutuklu yargılanan Bosnalı Sırpların eski askeri lideri Ratko Mladiç'in, 12 Mayıs 1992 tarihinde yapılan Bosnalı Sırpların Meclis toplantısındaki konuşmasını içeren belgeler yayımlandı.
      
Hırvatistan'ın Slobodna Dalmacija gazetesinin yayımladığı belgelerde, Mladiç'in bu toplantıda, Bosnalı Sırpların eski siyasi liderleri Radovan Karaciç ve Momçilo Krayişnik'in "Sırp Cumhuriyeti'nin kurulmasında bazı bölgelerde sadece Sırp nüfusunun kalması" yönündeki taleplerini değerlendiriyor. Böyle bir durumun soykırım olacağını söyleyen Mladiç, "Elimizde elek yok ki sadece Sırpları bir yerde bırakalım. Arkadaşlar, bu soykırım olacaktır. Karaciç ve Krayişnik beylerin bunu dünyaya nasıl anlatacağını bilemiyorum" ifadesini kullanıyor.

Konuşmasında, Bosna-Hersek'in başkenti Saraaybosna'yı "canavarın kafası" olarak nitelendiren Mladiç, Saraybosna'nın kuşatması için getirilen ağır silahların yetersizliğinden de yakınıyor.
    
Saraybosna'nın tamamen yıkılmasına da karşı olduğunu ifade eden Mladiç, "Saraybosna bize lazım. Müslümanları teslim olmaya zorlamalıyız. Fundamentalizmin kafası bizim çekicimizin altındadır" sözlerini kullanıyor.
    
Bu arada, Slobodna Dalmacija gazetesinin yayımladığı belgeler, Hırvatistan ve Bosna-Hersek basınında geniş yer aldı.
    
Öte yandan, 12 Mayıs 1992 tarihinde yapılan Sırp Cumhuriyeti Meclis toplantısında, Sırp Cumhuriyeti Ordusu kurulmuş, 1995'e kadar çeşitli savaş suçlarını işleyen bu ordunun başına ise eski Yugoslavya Halk Ordusu'nun (JNA) görevlisi olan Ratko Mladiç atanmıştı.
    
Ratko Mladiç, Saraybosna'nın 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması, insanlığa karşı suç işlemek, savaş kurallarına karşı davranmak ve Srebrenitsa soykırımının baş sorumlusu olarak arandığı sırada, Sırbistan'ın Zrenyanin kenti yakınlarındaki Lazarevo köyünde, 26 Mayıs 2011 tarihinde yakalanmış ve 31 Mayıs 2011 tarihinde ise eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemeye sevk edilmişti.