Mobbing özel sektörde daha fazla

Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ''Alo 170'' bünyesinde sunulan hizmetler kapsamında son 8 ayda bin 723 mobbing şikayeti alınırken, buradaki istatistikler, özel sektörde mobbingin daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Mobbing özel sektörde daha fazla
03 Aralık 2011 Cumartesi 11:55 tarihinde eklendi, 1.242 kez okundu.

 

Vatandaşların 7 gün 24 saat ulaşabildiği "ALO 170"te 100 kişi çalışıyor. Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikayet, başvuru ve taleplerin etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulması amaçlanan merkez, Karaman'dan hizmet veriyor. 
     
Başbakanlığın 19 Mart 2011 tarihli "İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi"ne ilişkin genelgesi kapsamında "ALO 170"te, psikologlar vasıtasıyla mobbing mağdurlarına hizmet veriliyor. 
     
"ALO 170" İletişim Merkezi, mobbing başlığı kapsamına giren çağrıları yapanları bilgilendiriyor, psikolojik destek veriyor, yönlendirme yapıyor, şikayetleri alıyor ve başvuru sürecinde vatandaşlara destek veriyor. Görüşmelerde, vatandaşlara mobbingin ne olduğunu, nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini, şikayette bulunmaları halinde nasıl bir işlem yapılacağı konularında bilgi veriliyor. 
     
Olayları yorumlama, değerlendirme, neye maruz kaldıklarını anlamlandırma, olayın iş yaşamına, ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerine etkileri gibi konularda psikologlarla konuşarak destek alan vatandaşlar maruz kaldıkları mobbing hakkında şikayette bulunabilecekleri mercilere yönlendiriliyor. 
     
-En fazla şikayet kamu hastanelerinden- 
     
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'ne 19 Mart 2011 tarihinden bugüne kadar bin 723 adet mobbing şikayeti yapıldı. Şikayetlerin 371'i kamu sektöründeki, 544'ü ise özel sektöre ait iş yerleri hakkında oldu. Buna göre, en fazla mobbing şikayetinin yapıldığı iş yeri kamu hastaneleri oldu. İş yerleri ve sektörlere göre yapılan şikayetlerin sayıları şöyle: 
   
 "Kamu hastaneleri 112, Milli Eğitim Bakanlığı 106, özel hastaneler 85, mağazalar 93, üniversiteler 52, taşeron şirketler 44, Türk Silahlı Kuvvetleri 32, iletişim 28, inşaat 28, güvenlik 27, turizm 26, Emniyet Genel Müdürlüğü 21, bankacılık 17, Tarım ve Köy İşleri 11, , Kültür ve Turizm Bakanlığı 10, Maliye Bakanlığı 9, Adalet Bakanlığı 9, hizmet 18 ve kaymakamlıklar 9." 
     
-Mobbing şikayetlerinin yüzde 55'i erkeklerden- 
     
ALO 170 hattını arayan ve mobbing şikayetinde bulunanların yüzde 55'ini erkekler, yüzde 45'ini ise kadınlar oluşturuyor. 
 
     Erkeklerin en fazla şikayette bulunduğu konular ise şöyle: 
     -İstifa etmeye zorlanma ve hak edilen kıdem tazminatlarının ödenmemesi 
     -Her davranış hakkında tutanak tutulması, yalancı şahitler kullanılması 
     -İş yerinin ve iş kolunun değiştirilmesi, daha uzak il veya ilçedeki yerlere gönderilme 
     
     -Kadınlar tacizden şikayetçi- 
     
     Kadın çalışanların en fazla şikayette bulunduğu konular ise şöyle sıralanıyor: 
     -Görev değişikliği, kendi yeteneğinin altında iş verilmesi, hiç iş verilmemesi 
     -Tutanak tutulması, kınama ve uyarılma cezalarının verilmesi 
     -İş yerinde sözlü ve fiili cinsel tacize maruz kalma