Mobil internet ve akıllı telefon Turkcell'i uçurdu

İletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, 2013’ün ikinci çeyreğinde gelirlerini yıllık bazda yüzde 11 büyüterek, tarihinde bir çeyrekte elde ettiği en yüksek gelire ulaştı

Mobil internet ve akıllı telefon Turkcelli uçurdu
23 Ağustos 2013 Cuma 09:46 tarihinde eklendi.

İletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, 2013’ün ikinci çeyreğinde gelirlerini yıllık bazda yüzde 11 büyüterek, tarihinde bir çeyrekte elde ettiği en yüksek gelire ulaştı. Şirketin bu başarısında mobil internet, akıllı telefon kullanımındaki artış ve grup şirketlerinin yüzde 29 oranında artan katkısı etkili oldu.

Turkcell, 2013 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Buna göre bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında büyüyen Turkcell Grup gelirleri 2,86 milyar TL oldu. Bu büyümede; Türkiye’de yüzde 4 oranında artan ses gelirleri, akıllı cihaz kullanımının gelişimiyle yüzde 42 oranında artan mobil internet gelirleri ve yüzde 29 oranında büyüyen grup şirketlerinin katkısı etkili oldu. Grubun amortisman, vergi, faiz öncesi karı (AVFÖK), bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 869 milyon TL, net kârı ise 556 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketlerin operasyonel verimliliği ve pazardaki başarı göstergelerinden biri olan VFÖK (Vergi-Faiz Öncesi Kar) ise bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 502 milyon TL oldu. Turkcell Türkiye’nin abone sayısı bir önceki yıla göre değişmezken, 2013’ün ikinci çeyreğinde bir sene öncesine göre 1,2 milyon faturalı abone kazandı. Bu çeyrekte yurtiçinde 34,7 milyon abonesi bulunan Turkcell, yurtdışı iştiraklerinin de eklenmesiyle 9 ülkede 69,5 milyon aboneye ulaştı. Abone Başı Aylık Ortalama Gelir (ARPU); faturalı abone oranındaki yükseliş ve mobil genişbant gelirlerindeki artış sayesinde yıllık yüzde 8 artarak 22,3 TL olurken, Abone Başı Aylık Ortalama Kullanım (MoU) ise artan paket kullanımlarıyla yüzde 8 büyüyerek aylık 269 dakikaya ulaştı.

Turkcell’in mobil internet gelirleri yıllık bazda yüzde 42 oranında artarak ikinci çeyrekte 340 milyon TL oldu. Mobil internet ve servis gelirlerinin artmasındaki en büyük neden; ikinci çeyrekte 620 bin abonenin daha akıllı telefon kullanmaya başlamasıyla birlikte yüzde 24 seviyesine ulaşan akıllı cihaz penetrasyonu oldu. Böylece Turkcell şebekesindeki akıllı telefon sayısı 8 milyona yaklaştı. Turkcell, yeni lanse ettiği Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu ‘Turkcell T40’ ile bu rakamı daha da artırmayı hedefliyor.

CİLİV: ÇİFT HANELİ BÜYÜMEMİZ SÜRÜYOR

Turkcell Genel Müdür Süreyya Ciliv, şirketinin ikinci çeyrek sonuçlarını şöyle yorumladı:

"Turkcell olarak, her zaman olduğu gibi, stratejik önceliklerimiz doğrultusunda müşterilerimize odaklanarak inovasyon ve operasyonel mükemmeliyet ile en eşsiz müşteri deneyimini sunmaya devam ediyoruz. Mobilite, internet, akıllı cihaz ve uygulama alanlarındaki yüksek potansiyeli müşterilerimiz için çok daha fazla değere dönüştürebileceğimize inanıyor ve bu doğrultudaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Başarımızdaki katkılarından dolayı müşterilerimize, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve hissedarlarımıza teşekkür ederiz."


CİHAN