Mobilyacılar yüzde 8 KDV istiyor

TOBB Mobilya Ürünleri Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, haksız rekabet ve aksaklıkların çözümüne yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, KDV'nin yüzden 18'den 8'e inmesini istedi.

Mobilyacılar yüzde 8 KDV istiyor
14 Eylül 2013 Cumartesi 12:09 tarihinde eklendi.

Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kahraman ve Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan ile görüşen Doğan, 10. Kalkınma Planı üzerindeki çalışmaların sürdüğünü, Türkiye’nin kalkınmasına katkı ve istihdam sağlayan mobilya sektörünün desteklenmesinin, 2023 hedeflerine ulaşmakta önemli rol oynadığını belirtti. Sektördeki sıkıntıların zaman zaman olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek, "Türk mobilya sektöründe, 30 bini üretici olmak üzere toplam 62 bin firma yer alıyor ve 250 bini doğrudan, 500 bin kişi istihdam ediliyor." dedi.

Davut Doğan, sektörle ilgili değerlendirmesinde en büyük sıkıntının kayıtdışılık ve KDV olduğunu belirterek şunları söyledi: "Mobilyanın lüks tüketim malları kapsamından çıkarılarak, yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi gerekiyor. 2009 yılında kriz nedeniyle mobilya sektöründe yapılan KDV indirimi, tüketiciyi de satın almaya yöneltti ve sektörün büyümesi devam etti. Aynı zamanda sadece bölgesel üretimi olmayan, Türkiye’nin bütününe yayılmış mobilya sektörü, desteklenmesi halinde göç, işsizlik gibi sorunlara da çözüm getiriyor."

2023 yılında 7 milyar dolar olarak gösterilen ihracat hedefinin, sektörün problemlerinin giderilmesi halinde 10 milyar dolara ulaşacağını vurgulayan Doğan, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: "Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olma ve 500 milyar dolar ihracat hedefine katkı sağlamak için mobilya sektörü de gerekli çalışmaları sürdürüyor. Türkiye, dünya mobilya ticareti listesinde yüzde 1,5 pay sahibi. Dünyada ihracat rakamlarına göre 22. sırada yer alan Türk mobilya sektörü, gerekli düzenlemelerle ilk 10 arasında yer alacaktır. Mobilya sektörünün, ‘Stratejik Öneme Sahip Yatırımlar’ kategorisine alınmasıyla hem Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlanacak hem göç engellenecek hem de 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine 10 milyar dolar katkı sağlanmış olacak."


CİHAN