Mobilyada FSC alarmı

Mobilya ihracatı ABD'nin uyguladığı Orman Güvenlik Kurulu Sertifikası (FSC) nedeniyle gerilerken, sektör AB ülkelerin de bu uygulamaya geçmesinden endişe ediyor.

Mobilyada FSC alarmı
25 Aralık 2011 Pazar 15:23 tarihinde eklendi.

 

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, yazılı açıklamasında, bazı Avrupa ülkelerinin bu uygulamaya geçeceğinin sinyallerini vermeye başladığını belirterek, sertifika zorunluluğunun Avrupa'da yaygınlaşmasıyla ABD pazarı gibi AB pazarının da kaybedilebileceğinin altını çizdi.
 
İHRACATIMIZIN EN ÖNEMLİ KALEMLERİNDEN
Mobilya ihracatı Ekim ayında türkiye'n,in en çok ihracat yaptığı 14. kalem oldu. 2011 yılı Ekim ayında 206 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiği "mobilyalar, aydınlatma, reklam lambaları, prefabreik yapılar" ihracatı, ilk 10 ay itibariyle 1.7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşırken geçen yılın aynı dönemine göre artş yüzde 18.9 oldu.
 
YÜZDE 45'LİK GERİLEME SÖZ KONUSU
Abdullah Tever, ekonomik kriz nedeniyle ihracatlarında yüzde 15'lik kayıp yaşadıklarını, sektörün FSC zorunluluğu dolayısıyla yüzde 45'lik ihracat gerilemesiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
 
FSC sertifikalı orman ürünlerini Türkiye'de sadece Bolu Aladağ Orman İşletmesinin sağladığını, bu hizmetin Türkiye'ye dengeli bir şekilde dağılmasını ve kısa zaman içinde Antalya, Muğla, Mersin ve Trakya bölgelerinde de verilmesini istediklerini vurgulayan Tever, şunları kaydetti:
 
"Orman Genel Müdürlüğü'nden aldığımız odunlar FSC sertifikalı değil, bu yüzden Amerika ve bazı Avrupa ülkelerine giremiyoruz. Bunun yanı sıra dünya pazarında rekabet gücümüz azalıyor. Mobilya sektörü ürünlerinin yüzde 50'sini Avrupa'ya satıyor. AB ülkelerine gümrüksüz girilebildiği halde yakın bir zamanda mobilya sektörü FSC sertifikası olmadan AB'ye giremeyecek. Bunun endişesini taşıyoruz. Teknik bir engelleme ile karşı karşıyayız. Türkiye'de özel sektörün ormanları yok, orman ürünlerini ihale yoluyla devletten satın alıyoruz. Avrupa'da özel ormanlar olduğu için kaçak kesimleri önlemek istiyorlar. Ancak Türkiye'de mobilya sektörü, orman ürünleri ihtiyacını devletten karşıladığı için kaçak kesim gibi bir durum söz konusu olamaz. Yine de dünya pazarında olabilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmek için Orman İşletmelerinin sertifika alması şart. Mobilya üretiminde kullanılmak üzere Türkiye de yaklaşık 12 milyon ton oduna ihtiyacı var. Bunun yaklaşık 8 milyon tonunu Türkiye Orman İşletmesi'nden, geri kalan 4 milyon tonunu ise ABD, Arjantin ve Şili'den yonga cipsi olarak temin edebiliyoruz. Orman ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 6 milyar dolara çıkarmak istiyorsak orman ürünlerimizin FSC sertifikalı olması gerekir."
 
FSC SERTİFİKASI NEDİR?
FSC sertifikası dünyadaki tüm ormanların en uygun şekilde yönetilmesini ve bu uygulamaların uluslararası anlamda yaygınlaşmasını amaçlayan bir paydaşlar sistemi. Kaliteli orman yönetimi veya ağaç ürünlerinin tanınmasını amaçlayarak kaçak kesimi önlemeyi hedefliyor. Geçtiğimiz 13 yılda 70 ülkede 90 milyon hektardan fazla alanda FSC standartlarına uygun üretim yapılırken, FSC 45 ülkede bulunan ulusal örgütleri kanlıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Habertürk