Moderatörden "Obama bin Laden" gafı

ABD’de 6 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi adaylar televizyonda son kez kozlarını paylaştı. Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, üçüncü ve son tartışmada karşı karşıya geldi.

Moderatörden Obama bin Laden gafı
23 Ekim 2012 Salı 10:24 tarihinde eklendi.

Obama ve Romney, CBS televizyonundan Bob Schieffer'in moderatörlüğünü yaptığı 90 dakikalık münazarada, dış politika konusunda tartıştı.

 
ABD dış politikasının konuşulduğu tartışmaya damgayı moderatör Bob Schieffer vurdu. Moderatör Schieffer, Pakistan'la ilgili bir soru sormak istediğinde, "Osama bin Laden" (Usame bin Ladin) yerine "Obama bin Laden" dedi. ABD Başkanı Barack Obama, bu hatayı fark etmesine rağmen, sakinliğini korudu ve tepki göstermedi.
 
'TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ'
ABD'nin Suriye kriziyle ilgili politikasına dair bir soru üzerine Obama, uluslararası toplumu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in iktidarı terk etmesi gerektiği mesajı üzerinde örgütlediklerini, rejime karşı yaptırımları harekete geçirdiklerini, rejimin yalnız kalmasını sağladıklarını ve insani yardımlarda bulunduklarını söyledi.
 
Suriye'deki muhalefetin organize olmasına yardım ettiklerini ve özellikle Suriye içerisindeki ılımlı güçleri harekete geçirmeyi sağlamak istediklerini belirten Obama, ''Ancak nihayetinde, kendi geleceklerine Suriyeliler karar vermeli. Dolayısıyla, yaptığımız her şeyi, Suriye'deki gelişmelere elbette büyük ilgi gösteren İsrail de dahil olmak üzere, bölgedeki ortaklarımızla istişare ederek, bu konuda büyük ilgisi olan Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerle koordine ederek yapıyoruz'' dedi.
 
ROMNEY: SURİYE İRAN'IN TEK MÜTTEFİKİ
Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney ise, Suriye'de Esad rejimi tarafından 30 bin kişinin öldürülmesinin insani bir felaket olduğunu vurgulayarak, "Suriye aslında ABD için bir fırsat, çünkü bu ülke Ortadoğu'da, özellikle şu anda önemli bir rol oynuyor" dedi.
 
Romney, ''Suriye, İran'ın Arap dünyasındaki tek müttefiki. Onların denize açılan rotası, Lübnan'da Hizbullah'a silah sağlamaları için bir rota. Dolayısıyla Esad iktidarının son bulması bizim çok büyük önceliğimiz'' dedi.
 
'LİDERLİK' POLEMİĞİ
Mevcut ABD yönetimini Suriye konusunda ''liderlik'' etmemekle eleştiren Romney'ye, Obama'nın cevabı "liderlik ediyoruz" oldu.
 
'İSRAİL EN BÜYÜK MÜTTEFİKİMİZ'
Obama "Irak'ı 40 yıl süren diktatörlükten kurtardık. Bizim Ortadoğu'da istediğimiz güçlü ve istikrarlı liderliktir" dedi ve İsrail'den "bölgedeki en büyük müttefikimiz" diye bahsetti.
 
Romney ise yaptığı konuşmada Anti-Amerikancı ve cihadcı teröristlerin peşini bırakmamak gerektiğini söyledi.
 
Romney sözlerine şöyle devam etti: “Ama Müslümanlara da yardım etmeliyiz”.
 
Romney Obama'nın Ortadoğu turu sırasında neden İsrail'i ziyaret etmediğini sordu.
 
Suriye konusundaysa Romney, ölümlerden sorumlu kişilerin dışlanıp yönetimin doğru insanlara verilmesi ve kendilerini korumaları için silahlandırılması gerektiğini söylerken ABD’nin Suriye konusunda büyük bir liderlik gösteremediğini belirtti.
 
Esad'ın görevden uzaklaştırılmasının en büyük öncelikleri olduğunu söyleyen Romney muhalefetin silahlandırılacağını dile getirdi.

NTV