Mor Gabriel arazisi iadesine onay

Mor Gabriel Manastırı Vakfına ait arazinin iadesi onaylandı.

Mor Gabriel arazisi iadesine onay
07 Ekim 2013 Pazartesi 17:53 tarihinde eklendi.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bugün toplanan Vakıflar Meclisi'nin Mor Gabriel Manastırı'nın iadesine ilişkin olumlu karar verdiğini açıkladı.
 
Ertem, Vakıflar Meclisi'nin yaptığı toplantının ardından, düzenlediği basın toplantısında alınan karara ilişkin açıklamalarda bulundu. Talebin, bu gün son madde olarak mecliste görüşüldüğünü kaydeden Ertem, bu güne kadar yargıya intikal etmiş 12 parselin iadesi ile ilgili meclisin olumlu karar verdiğini söyledi.
 
Kararla taşınmazın tek başına vakfın olmadığını ifade eden Ertem, kanundaki süreçle alakalı tapuya tescil için 2 aylık sürecin olduğunu bildirdi. Tescilin gerçekleştirildikten sonra sürecin tamamlanacağını anlatan Ertem, "Bizim kararımızla, taşınmaz vakfın olmuyor.

Bizim kararımız kanundaki ilk süreçlerden biri. Alınacak karardan sonra tapu tescil yapılacak. Bizim açımızdan olumlu olan bütün meclis üyelerinin tamamının manastır vakfının iadesine olumlu görüş vermesi." diye konuştu.
 
"İADESİ GERÇEKLEŞEN EN BÜYÜK TAŞINMAZ"
 
Toplantının ardından Ertem, gazetecilerin sorularını cevapladı. İadenin şu ana kadar ki en büyük taşınmaz olup olmadığının sorulması üzerine Ertem, "Taşınmazların büyüklüğü 244 dönüm. Bundan önce 195 dönüm Ruhban Okulu'nun etrafındaki arazinin iadesini gerçekleştirdik.

Kandilli'de Metamorfosis Vakfı'nın talebi vardı, 98 dönüm. Oranın iadesi gerçekleştirilmişti. Ama bu hacim olarak, kıymet olarak buradan daha kışmetli arazilerin iadeleri gerçekleştirildi." diye konuştu.
 
Bu karardan sonra yargı yolunun açık olduğunu dile getiren Ertem, taraflar ve ilgililerin bu kararı mahkemeye götürebileceklerini söyledi.
 
"MECLİSİN KARARI YARGIYA GÖTÜRÜLEBİLİR"
 
Ertem, "Yargı kararı varken bu karar nasıl alındı?" sorusuna da şöyle cevap verdi: "Biz yargı tarafından kararı verilen bir çok konuda, kararlar aldık. Kanunu açtık. Son kanunda, '1936 beyannamesine beyan edilecek. Şu anda da, maliye hazinesi veya Vakıflar Genel Müdürlüğü,belediyeler veya İl Özel İdareleri'ne tescil olması lazım. Bu şartlara uyuyor ise bu malın teslim edilmesinde bizim için bir sakınca yok.

Burada da kanunun bu şartlarına uyduğu için biz bu kararı aldık. Bu değerlendirme insiyatifi öncelikle Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kararı ancak yargı yoluna götürülmesi lazım. Onu da sürecin sonunu beklemek lazım."
 
Öte yandan Vakıflar Meclisi'nde talepleri görüşülen diğer vakıf arazilerinin isimleri ise şunlar: "Burgazada aya Yani Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı, Bebek Aya Haramlambos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı" 

CİHAN