Motorola'dan kritik patent zaferi

Akıllı telefon üreticisi Motorola, Almanya’da görülen patent davasında yazılım devi Microsoft’a karşı nadir görülen bir zafer kazandı.

Motoroladan kritik patent zaferi
06 Ekim 2012 Cumartesi 10:08 tarihinde eklendi.

Almanya’nın Mannheim kentindeki Bölge Mahkemesi, Şubat ayında Google tarafından 12.5 milyar dolara satın alınan Motorola’nın, farklı telefon modellerinde kullandığı ve mobil uygulamaların çalışmasını sağlayan teknolojinin patentini ihlal etmediğine karar verdi.

 
Söz konusu teknoloji, mobil uygulamaların farklı telefon modellerinde çalışması için her modele göre spesifik kod yazılmasını gereksiz kılıyor. Böylece büyük bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlanıyor.
 
Patent davalarının diğer ülkelere kıyasla çok daha ucuza geldiği ve sonucun daha erken çıktığı Almanya, son zamanlarda birçok teknoloji şirketinin yer aldığı küresel patent savaşına sahne oluyor. Microsoft, Almanya’da daha önce görülen davalarda Motorola’ya karşı üç dava kazandı.
 
ABD’nin San Francisco kentindeki bir mahkeme, birkaç gün önce Motorola’nın Almanya’da Microsoft aleyhine aldırdığı bir kararı bozmuş, Xbox oyun konsolu ve Windows işletim sistemine Almanya’da satış yasağı getirelemeyeceğini belirtmişti. Bugün çıkan kararla, iki şirket arasındaki patent kavagasında son bir haftanın skoru Microsoft lehine 2-1 oldu.
 
MICROSOFT’DAN AÇIKLAMA
Microsoft, bugün yaşanan gelişmenin ardından yaptığı açıklamada, “Alınan sonuç, Microsoft’un daha önceden aldırdığı kararları etkilemiyor, sadece Almanya’daki Motorola ürünlerini ilgilendiriyor” dedi.
 
Google, 2012’nin başında bugüne kadar yaptığı en büyük satın alımı gerçekleştirerek Motorola’yı satın almış, mobil cihazlar ve yazılım alanındaki faaliyetlerini artırmak istediğini açıklamıştı. Google, Motorola’yı satın alarak çok sayıda patentin de sahibi olmuştu. Patent satın alımı, 2012’de birçok teknoloji şirketinin rakiplerine karşı koz elde etmek için benimsediği bir yöntem haline geldi.
 
Motorola, bugün Almanya’da alınan kararın ardından henüz resmi bir açıklamada bulunmadı.

NTV