Mozart'ı ne öldürdü ?

16. yüzyılın en büyük sanatçılarından Wolfgang Amadeus Mozart’ın ölüm nedeninin D vitamini eksikliği olabileceği iddia edildi.

Mozartı ne öldürdü ?
11 Temmuz 2011 Pazartesi 17:01 tarihinde eklendi, 1.170 kez okundu.

 

Kısa hayatına rağmen yarattığı besteler ile kendinden sonra gelen yüzyıllara bile hitap edebilen Mozart’ın, D vitamini eksikliğinden ölmüş olabileceği söylendi.
 
Discovery News'un haberine göre, çiçek hastalığı ve bademcik iltihabı gibi zamanının yaygın hastalıklarıyla savaşmış ünlü bestecinin, ölüm nedeni hâlâ tam olarak bilinmiyor. Bu konudaki yeni teori ise Avusturya’da yüksek rakımlı bir yerde oturduğu için Mozart’ın, D vitaminin kaynağı olan güneşten yılın 6 ayı boyunca yeteri kadar yararlanamadığı üstüne...
 
NASA’da çalışmış bilim adamı William Grant, Mozart’ın zamanında yaptığı gibi sürekli kapalı alanda çalışan kişilerin D vitamini gereksinimini karşılamasının zor olduğunu dile getirdi. Bilim adamı, neredeyse her hastalığın artık D vitamini eksikliğiyle bağlantılı olduğunu bildiklerini ancak 16. yüzyılda herhangi bir vitaminin varlığından bile haberdar olmayan bir tıbbın yetersizliğini göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi.
 
Grant, Wolfgang Mozart dışında, MS hastalığından 42 yaşında ölen İngiliz viyolonist Mary du Pre’nin ve kalp içzarı iltihabından ölen Avusturyalı besteci Gustav Mahler’in de D vitaminini eksikliğinden dolayı genç öldüklerini iddia etti. Bilim adamları ayrıca, bu iki hastalığın da tıpta, D vitamini eksikliği ile alakalı olduğunun kanıtladığını dile getirdi.
 
Belirtmek gerekir ki Grant’ın dedikleri teori olmaktan ileri gidemeyecek ancak en azından Mozart’ın ölümüne başka açılardan bakmaya yarayacağı kesin.