Mozilla Android'e rakip oluyor

Mozilla Vakfı, akıllı cep telefonları için geliştirdiği Firefox adlı işletim sistemini resmen duyurdu. Yeni işletim sisteminin 2013 yılının ilk aylarında hizmete sunulması bekleniyor.

Mozilla Androide rakip oluyor
03 Temmuz 2012 Salı 13:17 tarihinde eklendi, 1.072 kez okundu.

 

AA muhabirinin, vakfın resmi sitesi ile çeşitli kaynaklardan derlediği bilgilere göre, halihazırda Firefox internet tarayıcıyı gibi çeşitli yazılım uygulamaları geliştiren Vakıf, aynı isimle akıllı cep telefonları için bir işletim sistemi geliştirmeye karar vermiş ve çalışmalara başlamıştı.
 
Bilişim dünyasında büyük ilgi gören kararın yankıları gecikmedi ve aralarında Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefonica ve Telenor gibi şirketlerin bulunduğu önemli sektör temsilcileri, geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacaklarını açıkladılar.
 
Hatta ZTE ve Alcatel ticari markası altında çalışan TCL Communication Technology şirketleri, Qualcomm'un Snapdragon işlemcisi yüklü ilk cihazı üretmek üzere kontrat imzaladı.
 
Söz konusu işletim sistemi yüklü ilk cihazın, ticari olarak 2013 yılının başlarında Telefonica'nın yerel ortaklığı Vivo tarafından Brezilya'da tüketicilere sunulması bekleniyor.
 
Yeni işletim sistemi, hem geliştiricilerin kod yükünü hafifletmek hem de telefonun yeteneklerini artırmak amacıyla ''HTML5'' teknolojisini destekleyecek.
 
Telefonica'nın ''Dijital Bölümü'' her telefonda olan standart arama, mesajlaşma, oyunlar gibi mimari özelliklerin geliştirilmesi için Mozilla ekibi ile ortak çalışmayı sürdürüyor.
 
Yazılımın, piyasanın üst tabakası için üretilen ve bundan ötürü pahalı değerlendirilen Android, iOS ya da Windows Phone telefonlar yerine ''başlangıç düzeyindeki cihazları'' hedeflediği belirtiliyor.
 
Yeni işletim sisteminin, ''açık kaynak kodlu'' olarak hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için yenilikçilik ve yeni fırsatlar yaratacağı belirtilirken, yazılımın tüketiciyi cezbedecek özelliklerinin yakın bir zamanda detaylandırılması bekleniyor.
 
Standart yazılımın yeni versiyonu olan HTML5, zengin medya desteğinin yanı sıra kullanıcıların yerel verilerini ya da sunucularını kullanarak etkileşimli internet uygulamaları geliştirmeye imkan tanıyor.
 
Optimize edilebilen platform sayesinde mobil operatörlerin ''gereksiz ara katman yazılımlarından'' kurtularak pazara, dolayısıyla tüketicilere fiyatı daha uygun ürünler sunabildiği belirtiliyor.