MTV ödeyeceklere son hatırlatma

700 tip marka ve model araç MTV indirimine hak kazanıyor

MTV ödeyeceklere son hatırlatma
25 Ocak 2011 Salı 16:46 tarihinde eklendi, 1.304 kez okundu.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisinde tüketiciden saklanan indirimleri değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek; “MTV’lerinizi öderken indirime hak kazanıp kazanmadığınızı kontrol edin” dedi.
 
Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Tüketiciler Birliği’nin gündeme getirdiği ve binlerce tüketicinin hakkına kavuşmasını sağladığı MTV indirimi uygulaması Ocak döneminde de devam etmekte olup, tüketicilerin MTV ödemeden önce indirime hak kazanıp kazanmadığını denetlemesi gerekmektedir.
 
Uygulama gereğince, MTV Kanunu’nun 5. Maddesindeki (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar bakımından ödenecek olan MTV, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, aynı yaştaki taşıta isabet eden bir alt tarifeden ödenir.
 
SONRADAN FARK EDİLDİYSE!
Ödeyeceği MTV’nin, kasko sigorta değerinin yüzde 5’ini aştığını fark eden araç sahibinin “Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu”nu yetkili sigorta acentesine düzenlettirerek, MTV yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, söz konusu formu düzeltme dilekçesine eklemek suretiyle müracaat etmesi gerekmektedir. Uygulama doğrultusunda geriye dönük 5 yıllık MTV iadesi istenebilecektir.
 
Misal olarak, 1900 cm3 motor hacmine sahip 4 yaşında (2008 model) bir arabası olanların 2010 MTV si 1490 TL dir. Eğer aracın kasko değeri 29.800 TL den daha az ise aracın kasko değerinin yüzde 5'i ödenen MTV miktarından daha az demektir. Bu durumda indirimli MTV uygulamasına hak kazanılmış bulunulmaktadır. Yani, 1490 TL yerine bir alt kademede bulunan 961 TL tutarındaki MTV ödenmelidir. Geriye dönük 5 yıllık MTV ve kasko değerleri hesaplanarak, fazladan ödenmiş olan vergilerin iadesinin talebi mümkündür.
 
Tüketicilerin bu uygulamadan yararlanması için izlemesi gereken adımlar ve Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu örneği ile düzeltme dilekçesi örneği www.tuketiciler.org adresinde yayınlanmaktadır. Ayrıca, indirime hak kazanan araçlar tespit edilip, yaklaşık 700 adet marka ve model araç listesi sitede yayınlanmıştır."