Mübadil torunları Mudanya'da

Bursa'nın Mudanya İlçesi'ne, Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis'in daveti üzerine Yunanistan'ın Kavala kentinden gelen 90 kişilik mübadelelerinin üçüncü kuşak torunları yarın Gölyazı'daki Pandelemion Kilisesi'nde yapacağı dua öncesinde dedelerinin yaşadığı yerleri ziyaret etti.

Mübadil torunları Mudanyada
26 Temmuz 2013 Cuma 18:29 tarihinde eklendi.
Türk- Yunan nüfus mübadelesinin üçüncü kuşak torunları Mudanya gezisine Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Aktürk'ü makamında ziyaret ederek başladı. Metropolit Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis ile Kavala'daki Bursalı Göçmenler Derneği Başkanı Sofia Hacı Konstantinov'un hazır bulunduğu ziyarette, Mudanya ile Kavala'nın kardeş şehir olması kararlaştırıldı.
 
MUDANYA- KAVALA KARDEŞLİĞİ SÖZÜ VERİLDİ
 
Mudanya'nın Yunanistan'ı çok iyi tanıyan bir bölge olduğunu dile getiren Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, ilçede Girit kökenli 8 bin, Parga kökenli 2 bin kişinin yaşadığını ifade ederek, Yunanistan'ı ve orada yaşayan insanları çok sevdiklerini söyledi.

Davranış, yaşam ve mutfak kültürü olarak birbirlerine çok benzeyen ülkeler olduklarını belirten Aktürk, Yunanlı grubun "Bu kadar çok ortak noktamız var iken, Kavala ve Mudanya şehirlerinin kardeş şehir olalım" önerisine de sıcak baktıklarını ve bundan mutluluk duyacaklarını söyledi.
 
Grup üyeleri, daha sonra ilçedeki Giritli evlerinin yoğunlukta olduğu sokaklarda yaptığı kısa gezi ardından Ali Pekman'ın rehberliğinde Kumyaka Köyü'ne geçti. Önceki yıl Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti tarafından satın alınan dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak bilinen bin 227 yıllık Kumyaka'daki Baş Melekler Kilisesi'ni ziyaret eden Yunanlı grup, daha sonra yine patrikhanenin satın aldığı Tirilye Beldesi'ndeki Kemerli Kilise'yi de ziyaret etti.
 
MUHTARA TEŞEKKÜR
 
Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Kumyaka'daki kilisenin satın alınması noktasında Kumyaka Köyü Muhtarı Ramiz Batmaz'a teşekkür etti. Muhtar Batmaz da, buranın yeniden ayağa kaldırılması için ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.
 
'ORTAK DEĞERLER İÇİN UYGUN BİR DÖNEM'
 
Daha sonra ziyaretle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, ilki geçen yıl Gölyazı'daki Aziz Pandeleimon Kilisesi'nde gerçekleşen ayinin bu yıl ikincisini gerçekleştirmek üzere Bursa'da olduklarını söyledi.

Bu ziyaretlerdeki amaçlarının iki halkın ortak değerlerini ve ortak miraslarını ortaya çıkarmayı amaçladıklarını kaydeden Lambriniadis, "Asıl amacımız tabii ki önce dua etmek. Bence Ramazan dönemi de bu ortak değerleri ortaya çıkarmak için çok uygun bir dönem. İslam dünyasında ibadet ve oruç dönemi varken, biz ise dua ve ayin yapmak için buraya geldik. Bu vesileyle bence her iki ülke olarak daha çok dua ederek birbirimize daha da çok yakınlaşabiliriz" diye konuştu.

Kumyaka'da satın alınan kilisenin onarımıyla ilgili de bilgi veren Lambriniadis, söz konusu kilisenin restorasyonu ile ilgili projelerin 15 gün öncesinde Bizans tarihi ve dönemine ait eserlerin uzman mimarları tarafından kendisine teslim edildiğini, şu anda da restorasyon için gerekli izinler noktasında girişimleri olduğunu kaydetti.

DHA