Mübarek'in servetine el konuldu

Mübarek dün akşam istifa etti. Ordu yönetime el koydu. Ancak asker ”Meşru bir hükümetin yerini dolduramayız” açıklamasını yaparak seçim işareti verdi

Mübarekin servetine el konuldu
11 Şubat 2011 Cuma 20:50 tarihinde eklendi, 1.140 kez okundu.

Mısır’da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasına tepkiler gelmeye devam ediyor

İsrail hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Mübarek’in istifasının Mısır ve komşularıiçin "sarsıntısız" bir geçiş sürecinin başlatmasını umduklarını belirterek, İsrail ile Mısır arasında 1979’da varılan barış anlaşmasının korunmasının gerekli olduğunu kaydetti.
 
Sıcak yorumlar yapmak için henüz erken olduğunu belirten İsrailli yetkili, Cumhurbaşkanı Mübarek’in gidişinin bazı İsrailli yetkililerde endişe yarattığını da sözlerine ekledi.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Mısır’da "tarihi bir gün" yaşandığını belirterek, Hüsnü Mübarek’in istifasının bu ülkeye en kısa sürede demokrasinin gelmesini sağlayacağını söyledi.
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Mübarek’in istifasını "tarihi bir değişim" olarak niteledi.
 
Arap Birliği Genel sekreteri Amr Musa da, Mısır’daki değişimi "Beyaz Devrim" olarak niteleyerek, "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.
 
Öte yandan İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Mübarek’in bu ülkedeki olası malvarlıklarının belirlenerek dondurulacağını açıkladı.
 
AB, MÜBAREK’İN İSTİFA KARARINI "SAYGIYLA" KARŞILADI
 
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını "saygıyla" karşıladığını söyledi.
 
Ashton, basına yaptığı açıklamada, Mısır’da demokrasi inşasına destek vermek istediklerini belirterek "dikta etmeyeceğiz, yardımcı olacağız" dedi.
 
Catherine Ashton, Mısır halkını geçiş döneminde yönetecek olan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nden büyük beklentileri olduğunu belirterek buna uygun davranılmasını istedi.
 
Mısır halkının barışçıl ve onurlu değişim mücadelesini "selamlayan" Ashton, şimdi sıranın geniş katılımlı sivil hükümet için diyaloğu hızlandırmaya geldiğini belirterek, özgür ve adil seçimler yoluyla demokrasiye geçişin düzen içinde ve geri döndürülemez şekilde ilerletilmesi çağrısı yaptı.
 
Ashton, devrik Cumhurbaşkanı Mübarek’in mal varlığının dondurulup dondurulmaması konusunun AB üyeleri arasında tartışılacağını bildirdi.
 
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) önde gelen siyasi gurupları ise Mübarek’in istifasını sevinçle karşıladı.
 
AP Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, Mübarek’in istifa etmekte çok geç kaldığını belirterek Mısır’da tüm siyasi ve toplumsal grupların dahil olacağı süreçle hakiki demokrasi yolunun açılmasını istedi.
 
AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ise Mübarek’in istifasını "özgürlük ve demokrasi zaferi" olarak değerlendirerek "Mısır ve Tunus halklarının, Batı’da İslam ve demokrasinin birbiriyle uyumlu olmadığını iddia edenleri yalanladığını" söyledi.
 
Verhofstadt, "Müslüman ve Hrıstiyanları omuz omuza gösteri yaparken gördüğümüz zaman halkın açık toplum ve liberal demokrasi inşa etme gücüne çok inandık" dedi.
 
MÜBAREK’İN İSTİFASI ARAP VE KÖRFEZ ÜLKELERİNDE SEVİNÇ GÖSTERİLERİNE YOL AÇTI
 
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasının Arap ve Körfez ülkelerinde sevinç gösterilerine yol açtığı bildirildi.
 
El Cezire televizyonu, Mübarek’in istifasını, Arap ve Körfez ülkelerinde halkın sokaklara çıkarak sevgi gösterilerinde bulunduğunu duyururken, televizyonun programına katılan birçok konuğun Mısır’a Türkiye’deki demokrasi modelini tavsiye ettikleri kaydedildi.