Mudanya'da mübadele şehitleri anısına denize karanfil bırakıldı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde Giritli Mahallesi olarak bilinen Halitpaşa Mahallesi’nde toplanan ‘mübadil çocukları’, savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfiller bıraktı.

Mudanyada mübadele şehitleri anısına denize karanfil bırakıldı
01 Şubat 2014 Cumartesi 16:56 tarihinde eklendi.

Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler, Mudanya’da düzenlenen törenle anıldı. Türkiye’de ikisi vakıf, 25 mübadil kuruluşunun ortak düzenlediği etkinliğin Bursa ayağı, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği’nin koordinasyonluğunda gerçekleştirildi. Mudanya’da Giritli Mahallesi olarak bilinen Halitpaşa Mahallesi 12 Eylül Caddesi’ndeki Kalami Restaurant Cafe önü sahilinden yapılan törene, Balkansiad Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin ile Yönetim Kurulu üyeleri Süleyman İnan ile Bursa Edirneliler Kültür Dernekleri Kurucu Başkanı Ahmet Güneş’in yanı sıra CHP Mudanya belediye başkan adayı Hayri Türkyılmaz, Mudanya İlçe Başkanı Hüseyin Ihlamur ve yönetim kurulu üyeleri ve mübadil yakınları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından mübadil kuruluşlarının ortak açıklamasını Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği üyelerinden İbrahim Turan okudu. Bildiride 90 yıl önce TBMM Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören mübadele sözleşmesinin imzalandığı hatırlatılarak, mübadil torunları olarak başta vize duvarının kaldırılmasını ve kültürel mirasın korunmasını istediklerini belirtti.

Mübadillerin geride bıraktıkları cami, kilise, tekke, türbe, şehitlik ve mezarlıkların restore edilmesini de mübadiller olarak talep ettiklerini ifade eden Turan, Yunanistan hükümetinden ve AB yöneticilerinden de iki halk arasına örülen vize duvarını kaldırmalarını talep etti.

Daha sonra savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfiller bırakan dernek üyeleri, bir daha aynı acının yaşanmaması dileğinde bulundu. 


CİHAN