Müezzinoğlu'ndan 'Aleyna Tilki' açıklaması

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, BBC'nin Türkiye'de bazı tekstil fabrikalarında Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığı yönündeki haberleri 'art niyetli' olarak değerlendirerek, çocuk çalışanla ilgili bir mücadeleyi Türkiye'nin daha iyi yapması gerektiğini söyledi.

Müezzinoğlundan Aleyna Tilki açıklaması
28 Ekim 2016 Cuma 13:03 tarihinde eklendi.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, BBC'nin Türkiye'de bazı tekstil fabrikalarında Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığı yönündeki haberleri 'art niyetli' olarak değerlendirerek, çocuk çalışanla ilgili bir mücadeleyi Türkiye'nin daha iyi yapması gerektiğini söyledi. Özeleştiride bulunan Müezzinoğlu, "Bu anlamda son günlerde kamuoyuna yansıyan 16 yaşındaki bir kızımızın da alkollü mekanlarda çalıştırılıyor olması da yine kamuoyuna düştü. Bütün buralarda duyarlılığımız ve mücadelemiz daha güçlü olmalı" dedi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Antalya'da iş dünyası, sendika ve sivil toplum örgütleriyle biraraya geldi. AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin de davetli olduğu toplantıya sadece Ak Parti'den Hüseyin Samani katıldı. Akra Barut Hotel'deki toplantıda Bakan Müezzinoğlu, Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy, iş dünyası, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yer aldı.
 
CHP'LİLER KATILMADI
 
Bakanlık olarak özellikle iş hayatı, ticaret sanayi, ekonomi hayatının yoğun olduğu büyük illerden başlatılan değerlendirme toplantılarının 5'incisinin Antalya'da yapıldığını belirten Bakan Mehmet Müezzinoğlu, daha önce Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Bursa illerinde yapıldığını kaydetti. Antalya için MHP il başkanı ve milletvekilleri programlarının uyduğunun belirtildiğini söyleyen Müezzinoğlu, "Ancak CHP il başkanı ve milletvekilleri farklı programlar ve yurtdışında olacaklarını ifade ettiler. Sayın Deniz Baykal'ı aradığımda yurtdışında olacaklarını ifade ettiler" dedi.
 
BBC'YE TEPKİ
 
BBC'nin Türkiye'de tekstil fabrikalarında Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığı yönündeki haberine yanıt veren Bakan Müezzinoğlu, BBC'nin yaptığı haberi, habercilik etiği anlamında doğru bulmadığını söyledi. Çocuk işçi veya çocuk çalışan diye bir haber yapsa anlayabileceğini belirten Bakan Müezzinoğlu, "Ama 'Suriyeli çocuklar, işte Güneydoğulu çocuklar, şuralı çocuklar' diye bir haberin kesinlikle art niyetli olduğu kanaatindeyim. BBC esasında yapması gereken bir haber varsa 3 milyon Suriyeli mağdur ve mazlum insanı Türkiye'nin ev sahipliği yapmasını haber yapmalı. 5 yıldır yaklaşık 10 milyar doların üzerinde Suriyeli ailelere, bu ailelerin içinde yaşlısı, hastası, çalışamayanı, bebeği, hamile annesi var ve bunu 5 yılı aşkın bir süredir saygın ve onurlu bir şekilde ev sahipliği yapan büyük bir ülke, büyük bir millet var" dedi. 
 
Burada noktasal ve art niyetli, organize bazı haberler planlamalarını, esasında Türkiye'ye karşı farklı bir hesabında bir ifadesi olarak değerlendirdiğini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, haberi yapan BBC ile irtibat kurmak ve bu adreslerin nereler olduğunu öğrenmek istediklerini, ancak adreslerle ilgili bilgi verilmediğini söyledi. 
 
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
 
"Bu adreslerin gerçekten muhataplarının organize planlı mı olduğunu sorduğumuzda biz sizinle, muhatabı olan bakanlıkla muhatap olmayacağını ifade ediyor. Dolayısıyla burada bir art niyet var. Ama etik anlamda baktığımızda Türkiye'de neticede çocuk çalışanlar var ve bakanlığımız çocuk çalışanlarla ilgili veya çocukların çalışmalarıyla yoğun bir eylem planı var. Projeleri var ve bu anlamda mücadelesi var. Onunla ilgili haber yapsa anlarım. Ama özellikle burada iddia ettiği bazı dünya markası firmaların üretimlerinin de burada yapılıyor denildiğinde, bu dünya markası ürünlerin Türkiye'de üretildiği bu noktaları dünya markalarının bu anlamda kontrolörlüğünü yapan firma da diyor ki bizim üretim yaptırdığımız yerlerde çocuk işçi çalıştıranları biz tespit etmedik. Yani yine uluslararası bir boyutla da buradan da bir yalanlama geliyor. Art niyetli bir haber olduğunu ifade etmek isterim."
 
ALEYNA ÖRNEĞİ
 
Bakan Müezzinoğlu, BBC'nin haberine yanıt verirken, 16 yaşındaki Aleyna'nın alkollü mekanlarda konser organizasyonlarına ilişkin de kısa bir açıklama ve özeleştiride de bulundu. BBC'nin haberinin art niyetli olduğunu ama çocuk çalışanla ilgili bir mücadeleyi Türkiye'nin daha iyi yapması gerektiğini kaydeden Müezzienoğlu, "Bu anlamda son günlerde kamuoyuna yansıyan 16 yaşındaki bir kızımızın da alkollü mekanlarda çalıştırılıyor olması da yine kamuoyuna düştü. Bütün buralarda duyarlılığımız ve mücadelemiz daha güçlü olmalı" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)