Muhalefet başörtüsüne karşı birleşti

Fransa’da Yargıtay’ın başörtüsü nedeniyle işten atılan Fatıma Afif'i haklı bulması Fransız politikacıları harekete geçirdi.

Muhalefet başörtüsüne karşı birleşti
26 Mart 2013 Salı 20:31 tarihinde eklendi.

 

Fransız muhalefet partisi Halk Hareket Birliği(UMP) Milletvekili Eric Ciotti salı günü meclise sunduğu yasa tasarısında dini sembollerin kullanılması ile ilgili kararın özel kurumların kendilerine bırakılması gerektiğini savunuyor.

Ciotti tasarıda ''Şirket içinde dini inancın ortaya çıkması şirketin düzgün işleyişini engelleyip çalışanlar arasında sorun çıkmasına neden olabilir.’’ iddiasında bulundu. Eric Ciotti, "iş yeri yöneticisinin dini inanç da dahil çalışanlarının görüşlerini düzenleyebileceği" görüşünü dile getirdi. 
 
Diğer UMP’li milletvekili Philippe Houlion da aynı konuyla ilgili meclise sunduğu yasa tasarısında iş hukukunun tamamen değiştirilmesini istedi. Bu arada UMP Meclis Grup Başkanı Christian Jacob da grup olarak meclise konuyla ilgili yasa tasarısı sunacaklarını ifade etti. 
 
Hükümetteki Sosyalist Parti Genel Sekreteri Harlem Desir’de yaptığı açıklamada özel kuruluşlarda laiklik uygulamasıyla ilgili yapılacak değişikliğe destek vereceklerini söyledi. 
 
Avrupa Demokrat ve Sosyal Topluluğu Senato Grup Başkanı Jacques Mezard da daha önce yaptığı açıklamada laiklikle ilgili yeni yasanın acilen kabul edilmesi gerektiğini ifade etmişti. Yargıtay’ın başörtüsüyle ilgili verdiği kararın "vahim bir durum olduğunu" iddia eden Radikal Sol Partisi Başkanı Jean-Michel Baylet ise politikacı ve akademisyenlerle ortak kaleme aldığı yazıda laiklikle alakalı derhal yeni düzenlemeye gidilmesini istemişti.
 
2008 yılında meydana gelen olayda doğum iznine ayrılan Fatıma Afif dönüşte kreş yönetimi tarafından başörtüsünü çıkarması yönünde uyarılmış, bu karara uymayan Afif daha sonra işten çıkarılmıştı. Afif'in mahkemeye yaptığı itiraz ise haklı bulunmuştu.

CİHAN