Muhtar Kent 'canavar'ın peşinde

Coca - Cola CEO’su Muhtar Kent, şirketin 126 yıllık tarihindeki en büyük satın almanın eşiğinden ‘şimdilik’ döndü.

Muhtar Kent canavarın peşinde
02 Mayıs 2012 Çarşamba 09:12 tarihinde eklendi, 1.790 kez okundu.

 

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD’nin en büyük enerji içeceği üreticisi Monster (Canavar) için 11 milyar doları gözden çıkaran Coca - Cola, fiyat etiketinin son anda yükselmesi üzerine operasyonu rafa kaldırdı. 
 
WSJ, Muhtar Kent’in kısa süre önce Coca - Cola ile bire bir örtüşen yapıda şirket alımları için talimat verdiğini, bunun üzerine Coca - Cola’nın ABD’de yüzde 34.8’lik pazar payıyla lider enerji içeceği olan Monster ile görüşmelere başladığını yazdı.
 
Kızgın yatırımcı Buffett mı?
WSJ’nin Coca - Cola ile Monster’ın satış görüşmelerine başladığını haber yapması üzerine dün Monster hisseleri yüzde 20 fırladı. Monster’ın piyasa değeri 11 milyar dolardan 13 milyar dolara kadar yükseldi. Bunun üzerine Coca - Cola “şu anda” Monster’ı alma görüşmeleri yapmadıklarını açıkladı. WSJ ise, fiyattaki ani yükselme ve haberi okuyan “kızgın” yatırımcıların yüksek fiyata itiraz etmesi üzerine iki şirketin pazarlık masasından kalktığını yazdı. Coca-Cola’nın en büyük yatırımcıları arasında elinde 15 milyar dolarlık hisse olan dünyanın en zengin ikinci ismi Warren Buffett da var. Tüm bu iddiaları reddeden Coca - Cola’nın açıklamalarının ardından Monster’ın piyasa değeri eski haline geri döndü.
 
ABD ENERJİ İÇECEĞİ PİYASASININ ÜÇTE BİRİ MONSTER’DA
 
9 milyar dolarlık ‘enerjİk’ pazar
 
Coca - Cola 2007 yılında Vitaminwater’ı 4.2 milyar dolara satın alarak tarihinin en büyük satın almasına imza atmıştı. Monster şirketinin yüksek fiyat etiketi satılmasının önünde şimdilik en büyük engel olarak görülüyor. WSJ, geçen yıl da Monster’ın hem Pepsi hem de Coca - Cola ile satış görüşmeleri yaptığını ancak yine yüksek fiyatın imzaya engel oluşturduğunu yazdı.
 
Monster Energy ve Java Monster markalarıyla tanınan Monster, geçen yıl 1.7 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.
 
Pepsi ve Coca - Cola ABD’de hızla büyüyen enerji içecekleri kategorisinde daha fazla pay peşinde olduğunu yazan WSJ, ABD enerji içecekleri pazarının büyüklüğünün 2010’da 7.7 milyar dolarken 2011’de 8.9 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Analistler, enerji içecekleri pazarının 3. büyük markası Rockstar’ın da Pepsi ve Coca-Cola’nın radarında olduğu yorumunu yapıyor.

Milliyet