Muhteşem açılış

Adana'da Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliği ile bu yıl 15'incisi düzenlenen 'Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali', görkemli bir törenle açıldı.

Muhteşem açılış
27 Mart 2013 Çarşamba 21:20 tarihinde eklendi, 1.720 kez okundu.

 

Merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın emaneti olarak gelenekselleşen ve 30 Nisan'a dek sürecek festivalin açılışında İtalyan Studio Festi Grubu'nun Seyhan Nehri üzerindeki 'Su ve Ateş Anıları' adlı gösterisi herkesi büyüledi. Festival kapsamında geleneksel olarak verilen 'Sakıp SabancıYaşam Boyu Başarı Ödülü'nün bu yılki sahibi ünlü oyuncu Rutkay Aziz oldu.
 
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayan festivalin açılış töreni, AdanaHiltonSA Oteli'nde gerçekleştirildi. Törene, Adana Valiliği'nce katılacağı duyurulan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik katılmadı. Törene katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kutlama mesajı gönderirken elinde olmayan nedenlerle törene katılamadığını bildirdi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sabancı VakfıMütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ile çok sayıda davetlinin katıldığı töreni, Seyhan Nehri etrafından toplanan binlerce kişi de izledi. Açılış töreninde İtalyan Studio Festi Grubu'nun Türk, Alman ve Fransız ortak yapımı olan 'Su ve Ateş Anıları' adlı gösterisi nefes kesti. Nehir üzerinde 'Çukurova'nın bereketli toprakları' temasıyla ışıklı, ateşli dans gösterisi sunan grubun, kullandığı pamuk ve narenciye figürleri ve simgeleri beğeni topladı. Törene katılan protokol üyeleri ve davetliler ile nehir kenarında gösteriyi izleyen vatandaşlar, festivalin son 4 yıldır açılış gösterisini sunan İtalyan Studio Festi Grubu'nu uzun süre alkışladı.
 
'RAHMETLI SAKIP SABANCI İLE BAŞLAMIŞTIK'
 
Törenin açılışında konuşan Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, "Sanat toplumları birbirine yaklaştıran en önemli araçlardan biridir. Bizi 15 yıldır yalnız bırakmayan seyircilere teşekkür ediyoruz" dedi. Festivali merhum Sakıp Sabancı ile birlikte 15 yıl önce başlattıklarını söyleyen Lemi Bilgin, "Festivalimizin 15'inci yılını kutluyoruz. Bu sürede 40'a yakın ülkeden 5 bine yakın sanatçıyı ağırladık. 15 yıldır bu yolda bize yoldaşlık eden başta Güler Sabancı olmak üzere Sabancı Vakfı'na, sanatçılarımıza ve siz Adanalılara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 
TEŞEKKÜR ETTİ
 
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise, şunları kaydetti:
 
"Sizlerle birlikte olmaktan ve 15 yıldır süren bu güzel olayı beraber yürütmekten mutluyum. Bu yıl ilk kez Adanalı bir Kültür ve Turizm Bakanı ile açılış yapacaktık.

Dün akşam İstanbul'da beraberdik. Maalesef sayın bakan elinde olmayan sebeplerle bugün bizimle birlikte değil bu akşam. Bugün 27 MartDünya Tiyatrolar Günü. Herkesin bu özel gününü kutluyorum. Yerel bir şenlik olarak başlayan festival uluslararası bir boyuta ulaştı. 5 yıl önce tiyatroyu, sokakta hep beraber izlemeye başladık. Açılış ve kapanış gösterilerini sokakta başlayacak. 1 ay boyunca dünyanın farklı yerlerinden birçok oyun izlenecek. Yine bu festival çerçevesinde rahmetli Sakıp Bey'in vasiyetinde olan ömür boyu başarı ödülü değerli Rutkay Aziz'e verilecek. Sevgili Adanalılara da iyi seyirler diliyorum."
 
RAHMETLE ANDI
 
Törende konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, katılımcıları selamladı ve teşekkür etti. Festivalin, Adana'nın kültür ve sanat merkezi olma konumuna katkı yaptığını aktaran Vali Coş, komşu illerden de festivali izlemek i Çin çok sayıda kişinin geldiğini kaydetti. Adana'nın kültür ve sanat merkezi olması i Çinçalıştıklarını vurgulayan Vali Coş, "Bu toprakların yetiştirdiği mümtaz siyasetçi Kültür ve Turizm Bakanı ile bu çabamız daha da başarılı olacak. İlimizde her yıl artan coşkuyla festivalin sunulmasına destek veren Sabancı Vakfı'na ne kadar teşekkür etsek azdır. Eskiler, 'Marifet iltifata tabidir. Marifet iltifatla gelişir. Bu festivalin tiyatronun günümüzde konumunu korumasında da önemli bir yararı olduğuna inanıyorum. Hem bakanlığımıza hem de Sabancı Vakfı'na ayrıca teşekkür ediyorum. Rahmetli Sakıp Sabancı'yı da rahmetle ve şükranla anıyorum, yüce Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.
 
RUTKAY AZİZ KONUŞTU
 
Festival kapsamında geleneksel olarak verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne bu yıl layık görülen Rutkay Aziz, ödülünü Güler Sabancı, Vali Coş ve Lemi Bilgin'in elinden aldı. Duygulanan Rutkay Aziz, "Önemli bir ödülü aldığım i Çin onur duyuyorum. 1 günlük seyahette rahmetli Sakıp Sabancı'yı tanıdığım i Çin onur duyuyorum. Tiyatro Adana'ya, Adana'da tiyatroya yakışıyor. Tek bir kısa cümle söylemem gerekirse, tiyatro çok soylu ve onurlu bir sanat. Yeter ki ona sahip çıkalım. Her türlü sansürcü, baskıcı, müdahaleci tutumlardan uzak tutup, onun özgürlük yolunu açalım. Bu özgürlük yolunu açarsak, tiyatro sanatı, hem ülkenin toplumsal barışına, demokrasisine, hem insan haklarına, hem onuruna hem de kültürel kalkınmasına çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Yeter ki inanalım. Bu inancımla sizleri selamlıyorum" dedi. Törende oyuncu Göksel Kortay, 'Dünya Tiyatrolar Günü Bildirgesi'ni okudu.
 
İLK KEZ TÜRKİYE'DELER
 
Festivalde, 7'si yabancı ve 16'sı yerli olmak üzere 23 tiyatro topluluğu, 23 ayrı gösteriyi Adana'da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi ve Fuaye Sahnesi'nde, İstanbul'da da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahneleyecek. Festivalde ilk kez Türkiye'ye gelecek olan Hindistan'dan Taj Express Topluluğu, 'Aşkın Yeni Adresi' adlı Bollywood müzikaliyle seyircilerin karşısına çıkacak. William Shakespeare'nin kurduğu dünyaca ünlü İngiltereGlobe Tiyatrosu da 'Kral Lear' oyunla ilk kez Türkiye'ye gelerek tiyatroseverlerle buluşacak. Gürcistan Kote Marjanishvili Devlet Dram Tiyatrosu, 'Beğendiğiniz Gibi', Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu 'Seçkiler' ve Makedonya'danÜsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu 'Bütün Oğullarım' oyunlarını sergileyecek. Festivalin kapanış töreni de 30 Nisan'da ünlü Hollandalı grup Closed Act Topluluğu'nun Uğur Mumcu Meydanı'nda açık havada gerçekleştireceği 'İstila' adlı gösteriyle yapılacak.
 
İSTANBUL'DA DA GÖSTERİM YAPILACAK
 
Festivalde yerli tiyatro toplulukları da sahneye çıkacak. Antalya Devlet Tiyatrosu 'Othello', Sadri Alışık Tiyatrosu 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Talimhane Tiyatrosu 'Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi',İstanbul Şehir Tiyatrosu 'Türkiye Kayası' ve 'Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi', Semaver Kumpanya 'Metot', Türkiye Emek Sahnesi 'Kırmızı Yorgunları', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Euridice'nin Elleri', 'Cesaret Ana ve Çocukları', 'Ben Ödüyorum' ve 'Hürrem Sultan', Trabzon Devlet Tiyatrosu 'Ben Feuerbach', İzmit Şehir Tiyatroları 'İtirafçı Yürek', İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Çirkin' ve Ankara Sanat Tiyatrosu 'Giderayak' adlı oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca 'Pal Sokağı Çocukları' adlı çocuk oyununu sahneleyecek.

İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde de Hindistan'dan Taj Express Topluluğu 'Aşkın Yeni Adresi', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Cesaret Ana ve Çocukları', Sadri AlışıkTiyatrosu 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu 'Seçkiler' ve Trabzon Devlet Tiyatrosu da 'Ben Feuerbach' adlı oyunla seyircilere seslenecek.
 
RUTKAY AZİZ ONUR ÖDÜLÜ ALDI
 
Her yıl geleneksel olarak 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde başlayan festivalde bugüne kadar, İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan,İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan- Karadağ, Rusya,Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail,Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva, Litvanya, Şili,Kazakistan, Hollanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti'nin de aralarında bulunduğu 66 ülkeden yabancı topluluklar ile yerli tiyatro ekipleri, 248 oyunu 525 ayrı temsilde sahneledi.

Bu oyunları, 310 bini aşkın tiyatrosever izledi. Festival kapsamında, 2005'ten bu yana tiyatroya gönül vermiş Ustalara Saygıamacıyla her yıl 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de veriliyor. Şimdiye dek Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Cüneyt Gökçer, Macide Tanır,Bozkurt Kuruç, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Müşfik Kenter, Gülriz Sururi veHaldun Dormen'e Onur Ödülü verilirken, bu yıl 9'uncusu verilen ödülün sahibi ünlü oyuncu Rutkay Aziz oldu. 

DHA