'Mülteci kampı istemiyoruz' eylemi

Merkeze bağlı Yapılcan köyüne Suriyeli mülteciler için konteyner kampları yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar protesto yürüyüşü yaptı.

Mülteci kampı istemiyoruz eylemi
07 Şubat 2014 Cuma 12:50 tarihinde eklendi.

Yapılcan’da toplanan yüzlerce kişi Konya karayolunu bir süreliğine trafiğe kapatarak, oradan da hükümet konağına doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Grup, aralıklarla 'Aksaray’a mülteci kampı istemiyoruz' ve 'Meralarımızı geri istiyoruz' şeklinde sloganlar attı. Hükümet Konağının önünde Aksaray Vali Vekili Kubilay Ant’la görüşen grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

Köylülerden Ramazan Yapılcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yapılcan köyü ile Ataköy arasındaki 2 bin 900 metrekare arazinin gasp edildiğini ileri sürdü. Burada Suriyeli mültecilere yönelik kamp yapıldığını dile getiren Yapılcan, “Bizim hayvanlarımız aç kaldı. Bizi bu köyden değiştirsinler. O adamları yerleştirsinler. Elimizden arazilerimiz alındı. Hayvanlarımızın otlak yeri alındı.” şeklinde konuştu. Yapılcan köyünde 5 bin konut yapılacağını aktaran Yapılcan, “Biz o zaman evden dışarıya çıkamayacağız. Normal yayılım yeri zaten yetmiyordu. Burada aç kalacağız. Yetkililerden buranın başka yere taşınmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz.” dedi.

İbrahim Baburcan da köylülerin hayvancılıkla geçindiklerini belirterek, “Özellikle küçükbaş hayvancılıkla geçiniyoruz. Buraya afet konutları yapılıyor. Yapılcan ile Ataköy arasındaki araziye mülteci kampları yapılacak. Kısacası bu bataklığın içine inşaatın yapılmasını istemiyoruz. Devlet, küçük ve büyükbaş hayvancılıkla ilgili bir eliyle hayvan desteği veriyor, öbür eliyle araziyi elimizden alıyor. Bu köylüler mağdur.” şeklinde tepkisini dile getirdi.
Yetkililerden biran önce yardım beklediklerini aktaran Baburcan, şunları kaydetti:
“Ya bu köyleri kaldırsınlar ya da inşaatı başka yere çeksinler. Bizim sıkıntımız bu. Bu köylüler burada inşaatın yapılmasını istemiyor. El altından her şeyi yürütüyorlar. Biz, buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu inşaat durdurulsun. Bu arazi iki köye tahsis edilsin. Bizim Suriyelilerle sorunumuz yok, burada afet konutları adı altında konutlar yapılacak. 35 bin kişinin geleceğini söylüyorlar. Kimsenin kimseden haberi yok. Kimse bir şey söylemiyor. Bu köylüler şaşkın. Yetkili yok. Kimin yanına vardıysak sırtını dönüyor. Kapılar kapanıyor.”

Hasan Çıtak da bütün geçimlerinin bu meralara bağlı olduğunu belirterek, “Birilerini yürütmek için birilerini öldürmek gerekiyorsa bizi başka bir yere iskan etsinler, ondan sonra yapsınlar burayı. Çoluk çocuk hepimizi götürsünler, hayvancılığı öldürüyoruz. Biz de hayvancılıkla geçinen insanlarız.” ifadelerini kullandı. 


CİHAN