Mülteciler Kilis'e taşınacak

Türkiye, Esad'a bağlı ajanların sızdığı Hatay'daki mülteci kamplarını güvenlik gerekçesiyle Kilis'e taşımaya hazırlanıyor.

Mülteciler Kilise taşınacak
19 Kasım 2011 Cumartesi 11:49 tarihinde eklendi, 2.530 kez okundu.

 

Suriye’ye müdahalenin tartışıldığı bir dönemde Türkiye kritik bir adım atarak Hatay’daki Suriyeli mültecileri sınır bölgesinden Kilis’e taşıyor.

Genel gerekçe dağınık haldeki kampların bir yerde toplanması. Yer değişikliğinin nedeni ise kampların hem Esad ajanları, hem isyanı örgütleyen muhaliflerin cirit attığı bir alana dönüşmesi. Mülteciler Kilis Öncüpınar’daki yeni kampta çadır yerine konteynırlarda yaşayacak. Konu Bakanlar Kurulu’ndan önce Milli Güvenlik Kurulu’nda görüşülerek güvenlik gerekçesiyle değişikliğin uygun olacağına ilişkin görüş birliği sağlandı. 
 
Radikal’e bilgi veren Kilis Valisi Yusuf Odabaş, hükümetin talimatıyla hazırlıklara başladıklarını belirterek “Yer Kilis-Halep yolu üzerinde Öncüpınar’da olacak. Kilis merkeze 6 km mesafede. 315 bin metrekarelik alanda kamp kurulacak” dedi. Elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı çalışmalarının yapıldığını anlatan Odabaş, “8-10 bin civarında insan kalacak” diye ekledi. Konteynırlar Afet Arama Kurtarma Dairesi (AFAD) tarafından gönderilecek. Taşınma tarihi ise netleşmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, annesi Tenzile Erdoğan’ın ölümü nedeniyle ertelenen kamp ziyaretini Kilis’te gerçekleştirebileceği konuşuluyor. 
 
Esad gözlemciye yeşil ışık yaktı 
Şam yönetimi Suriye’nin üyeliğini askıya alıp yaptırım uyarısı yapan Arap Birliği’nin ülkeye gözlemci göndermesini prensip olarak kabul etti. Arap Birliği gözlemci göndermek için bazı garantiler içeren protokolün imzasını şart koşarken Suriyeli bir yetkili konunun ayrıntıları üzerinde çalıştıklarını söyledi. 
 
Yine kanlı cuma 
Suriye’de cuma gösterilerinde yine Esad rejimi hedef alınırken güvenlik güçlerinin ateşinde biri 14 yaşında çocuk en az 12 kişi öldü. 150 kişi de tutuklandı. Hama’da 2 güvenlik görevlisi öldürüldü. 
 
Putin’den çifte mesaj 
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Suriye rejimi ve muhalefete “Kendinize hâkim olun, ihtiyatlı davranın” diye seslenirken Batılılara da “Uluslararası toplumla çalışmaya hazırız. Ortaklarımızın seçeneklerini göz ardı etmiyoruz” mesajı verdi.
 
‘Suriye’de İç Savaş çıkabilir’ 
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün NBC televizyonuna yaptığı konuşmada Suriye’de bir iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu. Clinton, Suriye muhalefetrinin kararlı, mali açıdan güçlü ve silahlı olduğunu vurgulayıp rejim birliklerinden ayrılan askerlerlin etkili olabileceğini ifade etti. Bakanlık sözcüsü Mark Toner ise Türkiye’nin ülkedeki şiddetinin durdurulması için uluslararası toplum arasında gücünü giderek arttıran bir ses haline geldiğini belirtip “ Türkiye’nin Esad üzerindeki baskıyı arttırma yolunda atabileceği her türlü adımı memnuniyetle karşılarız” dedi. 
 
Kaddafi ders olsun 
Libya’da asilerin eski başbakanı Mahmud Cibril, linç edilen Muammer Kaddafi’nin Suriye lideri Beşşar Esad’a ders olması gerektiğini belirtti. Cibril, Kaddafi’nin öldürülmeyip yargılanmasını istediğini belirtti. 
 
‘Suriye’yi terk et’ 
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, “Vatandaşlarımız, halen fırsat varken Suriye’yi terk etmeli” dedi. Dışişleri de uyardı: “Suriye en üst seviyede tehlikeli ülke.” 
 
Rus gemileri yolda 
Suriyeli kaynaklar Rus savaş gemilerinin Batı’ya dış müdahaleye karşı mesaj vermek için Suriye yolunda olduklarını kaydetti.

Radikal